MENU

Designhuis Bertone failliet

Zaterdag 12 juli 2014 om 21:26 door Frank

Begin dit jaar waren er al sterke geruchten dat designhuis Bertone flink in de financiële problemen zat en wellicht zijn deuren zou moeten sluiten tenzij er een reddingsplan zou komen. Dit plan kwam er echt niet en dus is het bedrijf nu definitief failliet met een schuld van zo’n 31 miljoen Euro.

 

bertone

Oud beeld van de Bertone lokatie in Turijn

 

BMW, Chery en FAW staan op de lijst van mogelijke nieuwe eigenaars. De mogelijke koper van Bertone zal nog wel even met huidige eigenaar Bertone Cento om de tafel moeten, hij heeft namelijk nog altijd het recht op de merknaam en het logo.

 

Gruppo Bertone is een Italiaanse auto styling en carrosserie huis gevestigd in Turijn. Het werd in 1912 opgericht als Carrozzeria Bertone door Giovanni Bertone (1884 in Mondovi, Piemonte – 10 mei 1972 in Turijn). Giovanni wat de zesde van zeven zonen van een boerenfamilie. Hij had gewerkt als een wagenwielmaker, en was werkzaam bij Diatto (1907) toen hij zijn eigen wagenbouw- en reparatiewerkplaats oprichtte in Corsa Pesciera (1912).

 

Omdat hij een vriend was van Vincenzo Lancia, kreeg hij opdrachten van Fiat en kwam zo in aanraking met de automotive design markt. Zijn eerste self-made carrosserie ontwierp hij op basis van een SPA-9000 in 1921. Nog een vroege succes was de Fiat 501 wedstrijdauto. Vervolgens ontwierp Bertone vele Lancia auto’s. Zijn zoon Giuseppe Bertone, genaamd “Nuccio”, nam het bedrijf over in 1950. Na eerst geraced te hebben met Fiats, OSCA’s, Maserati’s en Ferrari’s, ging Bertone zich toeleggen op het bouwen van auto’s. Hij vestigde de aandacht op zichzelf op de Paris Motor Show met een Abarth-concept en werd gekozen om de vervanging voor de Alfa Romeo Disco Volante ontwerpen.

 

fiat 501 competizione

Fiat 501 Competizione
 

Twee jaar later in Turijn introduceerde Bertone de Storm Z-concept gebaseerd op een Dodge chassis naast zijn nieuwste Alfa Romeo BAT concept en een prototype van de Alfa Romeo Giulietta Sprint, wat een groot succes voor het bedrijf zou betekenen. Bertone bouwde meer dan 31.000 bodies in 1960, met inbegrip van de Fiat 850 Spider, Fiat Dino Coupe, Simca 1200S coupes, de Alfa Romeo Montreal en Lamborghini. Zijn 100ste ontwerp was een speciale Ford Mustang, geïntroduceerd op de 1965 New York Auto Show en in opdracht van Automobile Quarterly.

 

Bertone vatte zijn filosofie goed samen bij de introductie van de Fiat 850: “Onze rol is de productie van carrosseriebouw waarop wij on bezighouden met styling trends, het bouwen van prototypes, de ontwikkeling van het ontwerp, de productiemethoden, de fabricage en uiteraard het produceren in aantallen. ”

 

Bertone’s Ferrari ontwerpen waren een radicaal afscheid voor het Italiaanse automerk, dit tot woede van rivaliserend designhuis Pininfarina. Zijn twee 250GT coupes, ontworpen door de jonge Giorgetto Giugiaro, waren slechts een voorproefje van de omstreden 308 GT4 uit de jaren 1970.

 

ferrari 308 GT4

Het baanbrekende ontwerp van de Ferrari 308 GT4 door Bertone

 

In 2006 kreeg Bertone zijn verdiende plek in de Automotive Hall of Fame in Detroit, naast iconen als Henry Ford, Giovanni Agnelli, Louis Renault en de gebroeders Michelin.

 

Bertone styling is heel apart en hebben vaak een sterke gelijkenis zelfs als ze door verschillende fabrikanten worden geproduceerd. Bertone heeft auto’s ontworpen voor Abarth, Alfa Romeo, Ferrari, Fiat, Iso Rivolta, Lancia, Lamborghini, Volvo Cars en vele anderen. Daarnaast werkten er vele beroemde ontwerpers bij Bertone. Franco Scaglione Werd hoofd van het ontwerp in 1952 en in deze periode Alfa Romeo werd een partner, wat resulteerde in de beroemde Berlinetta Aerodinamica Tecnica concept cars (BAT). Giorgetto Giugiaro wat Bertone’s hoofdontwerper tussen 1959 en 1965. Hij begon later zijn eigen ontwerpbureau, Italdesign wat uiteindelijk werd gekocht door Volkswagen. Marcello Gandini nam zijn plaats en bleef daar tot 1980, toen hij besloot om verder te gaan als freelance ontwerper. In 2008 kwam ontwerper Jason Castriota van Pininfarina naar Bertone als nieuwe hoofdontwerper maar hij verliet minder dan een jaar later het bedrijf alweer. Mike Robinson volgde hem op.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's