MENU

Lamborghini

Automobili Lamborghini S.p.A. (1963) is een Italiaanse fabrikant van luxe sportwagens die eigendom is van Volkswagen Groep. Lamborghini’s productiefaciliteit en het hoofdkantoor zijn gevestigd in Sant’Agata Bolognese, Italië.

 

Het verhaal van Lamborghini lijkt op een sprookje van auto imperiums met vele miljoenen. Ferrucio Lamborghini’s had uitstekende reparatievaardigheden en zijn passie voor mechanica zou hem uiteindelijk een ​​plaats in de geschiedenis van de ontwikkeling van de autoindustrie geven.

 

The History of Lamborghini

 

Het talent van Feruccio werd voor het eerst opgemerkt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door een gelukkige speling van het lot werd hij gestationeerd op het eiland Rhodos dat, vanwege zijn ligging, een vrij rustige plek was in vergelijking met het vasteland. Zijn primaire taak was het repareren van kapotte motoren wat hem bijzonder goed afging en zorgde voor bewondering en respect bij zijn collega’s. Bij zijn terugkeer naar Italië in de buurt van Modena, besloot hij na de oorlog zijn eigen bedrijf te beginnen. Hij startte een klein motorfiets- en reparatiebedrijf dat een zeer winstgevende onderneming bleek te zijn. Het bedrijf floreerde en werd later uitgebreid met een tractor fabriek als reactie op de grote vraag van landbouwwerktuigen van Italië. Zijn tractoren werden gebouwd van oorlogsafval en onderdelen afkomstig uit verlaten voertuigen en wrakstukken.

 

Lamborghini: Never Insult a Tractor Tycoon

 

Oprichting Automobili Lamborghini SpA

Feruccio’s stap richting de autoindustrie kwam eigenlijk door zijn teleurstelling in de Italiaanse top automerken en dan in het bijzonder de motoren. Hij had inmiddels een aardig fortuin verdiend en was bekend met de Osca’s, Ferrari’s en Maserati’s: dat moest beter kunnen. Op een dag bracht Ferrucio een ​​bezoek aan Ferrari eigenaar Enzo met commentaar op de Ferrari’s. Enzo, die niet bepaald bekend stond om zijn evenwichtige en diplomatieke vaardigheden, zei dat Ferrucio de boom in kon. Gevoed door rivaliteit en passie, werd in 1963 de Automobili Lamborghini SpA opgericht.

 

Lamborghini 350 GTV

De fabriek werd gebouwd in Sant’Agata in de buurt van Bologna op een oppervlakte van 90.000 vierkante meter. Medewerkers werden al snel gevonden om de fabriek, die in slechts 8 maanden werd gebouwd, te vullen. Onder deze werknemers waren getalenteerde voormalige Ferrari-engineers. De eerste V12 motor werd snel ontworpen en werd de basis van een latere zeer succesvolle reeks van auto’s. Deze motor leverde een spectaculaire 350 PK en werd de krachtbon voor het eerste Lamborghini prototype genaamd de 350 GTV. De productieversie, met de naam 350GT, was een hit op de autoshow van Turijn en bestellingen begonnen binnen te lopen, waar het model al snel werd gevolgd door de 450 GT en de vierzits 450 2+2.

 

Lamborghini 350GTV

Lamborghini 350GTV

 

Miura

Alle drie de auto’s brachten voldoende geld in het laatje voor de ontwikkeling van een nieuw model dat de meest beroemde Lamborghini zou worden tot de release van de Countach in 1973: De Lamborghini Miura. Het unieke karakter van dit model zat van de voorbumper tot de achterbumper in de auto verwerkt met een geweldig ontwerp van Marcello Gandini. De Miura, met zijn middenmotor, zag eruit als een kruising tussen een mechanische stier en een race- auto.

 

Lamborghini Miura

Lamborghini Miura

 

Countach

De volgende opvolger in de Lambo-dynastie was de Countach, die in 1975 werd getoond op de Autosalon van Genève. De Countach was een waanzinnig aantrekkelijke weergave van absurd brutaal ontwerp. Zijn futuristische uiterlijk werd verder gesteund door de het motorblok en de vleugeldeuren. De impact van dit model was enorm al had de auto zijn gebreken: een hoge geluidsniveau in het interieur en het complete gebrek aan zicht naar achteren. Om in te parkeren moest je je in een onmogelijke houding wringen en half uit de auto hangen.

 

Lamborghini Countach

Lamborghini Countach

 

Faillissement Lamborghini

Ondanks zijn successen zou Lamborghini worden getroffen door financiële tegenvallers en Feruccio verkocht het meerderheidsbelang van de Auto Lamborghini SpA aan de rijke Zwitserse industrieel Georges Henri Rossetti. Verdere problemen die werden veroorzaakt door de oliecrisis dwongen Ferrucio om het resterende belang aan een tweede Zwitserse zakenman, genaamd Rene Leimer, te verkopen. Kort na deze verkoop, werd Lamborghini failliet verklaard. Gelukkig kwam racing team eigenaar Walter Wolf to the rescue en werd er een verbeterde versie van de Countach ontwikkeld: de 400S.

 

Lamborghini in de Audi groep

Na een turbulente periode werd het bedrijf verkocht aan de Chrysler Groep in 1987, die het vervolgens zou verkopen aan een groep van drie bedrijven in het verre oosten in 1994. Alle drie de bedrijven maakten deel uit van een bedrijf in handen van Indonesiërs Tommy Suharto en Setjawan Djody. Na een reeks complicaties werd de kleine Italiaanse super autofabrikant overgenomen door Audi AG. De Duitse belegger reanimeerde Lamborghini door zich te concentreren op de ontwikkeling van een nieuwere modellen. Audi speelde een belangrijke rol bij het ontwerpen van de Murcielago, de auto die Lamborghini ‘s grote comeback zou worden. Modellen zoals de Gallardo en de nieuwste, op een straaljager geïnspireerde, Reventon volgden.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant