MENU

Lamborghini Countach

De Lamborghini Countach werd gebouwd tussen 1974 en 1990. Ook bij dit model was het ontwerp wederom scherp en hoekig en kwam van de hand van Marcello Gandini van Bertone. Gandini had duidelijk nog de Alfa Romeo 33 Carabo in zijn hoofd toen hij het model zat te tekenen. Daarnaast kwamen de zitplaatsen verder naar voren om ruimte te bieden voor een grotere V12 motor.

 

Lamborghini Countach

Lamborghini Countach

 

Geschiedenis van de Lamborghini Countach

Het prototype van de auto werd in 1971 getoond op de Autosalon van Genève: de LP 500 Countach. LP staat voor Longitudinale Posteriore, de 500 verwijst naar de cilinderinhoud van 5 liter en Countach is Piëmontees dialect voor ‘verbazingwekkend’ en ‘prachtig’. Net zoals de Alfa Romeo Carabo, die als inspiratie diende voor de Countach, had dit model deuren die omhoog open gingen en niet zijwaarts, een systeem dat onmiskenbaar bij Lamborghini zou gaan horen en dat nog altijd gebruikt wordt in de latere modellen. ‘Countach’ is overigens een positieve krachtterm uit het Piëmontees en betekent iets als ‘allemachtig’ of ‘prachtig!’ en spreek je uit als ‘Koentasj’.

 

Lamborghini Countach

Lamborghini Countach

 

LP 400

De dikke 5 liter V12-motor bleek niet betrouwbaar genoeg voor een productie auto en werd verkleind naar 4 liter (375 pk) en de supercar kreeg twee grote luchthappers op zijn ‘schouders’ die voor extra koeling moesten zorgen. Twee jaar na de LP 500 werd de LP 400 voorgesteld op de autosalon van Genève. In 1974 ging de LP400 in productie en werden de eerste exemplaren geleverd aan de eerste klanten.

 

Lamborghini countach motor

Lamborghini Countach V12 motor

 

LP 400S

Walter Wolf, een Formule 1-teambaas, paste zijn LP 400 versie van het model iets aan naar zijn eigen wensen. Zijn Countach kreeg bredere banden, opnieuw een 5 liter-motor en een verbeterde ophanging. Lamborghini nam zijn modificaties voor een deel over bij de productie van de LP 400S. De motor bleef echter een 4 liter V12 omdat Lamborghini geen risico wilde nemen op nieuwe problemen. Wolf voegde even later ook nog een grote vleugel toe aan zijn ontwerp en ook dit werd op vraag van klanten weer overgenomen door Lamborghini.

 

LP 500S / LP 500 QuattroValvole

Ferrari kwam intussen met de 512 BB V12 op de markt, die sneller bleek te zijn dan de Countach. Als reactie hierop werd in 1982 de cilinderinhoud van de Countach toch weer vergroot naar de oorspronkelijke 5 liter en Lamborghini veranderde de naam van LP 400S naar LP 500S of in latere versies LP 5000S.

 

Lamborghini Countach interieur

Interieur van de Lamborghini Countach

 

lamborghini countach interieur

Interieur van de Lamborghini Countach

 

Het antwoord van Ferrari liet niet lang op zich wachten en in 1984 kwam de Testarossa op de markt. Ook hier had Lamborghini een antwoord op en zij kwamen op het autosalon van Genève met de Countach LP500 QuattroValvole. De cilinderinhoud werd nog verder vergroot tot 5167 cc en de motor leverde een maximaal vermogen van 455 PK, wat substantieel meer as dan de 390 PK van de Testarossa.

 

Lamborghini Countach 25th Anniversary

Om in 1988 de 25e verjaardag van Lamborghini te vieren werd op basis van de QuattroValvole een laatste versie van het model ontwikkeld. De Countach werd iets minder agressief gemaakt en was meer geschikt voor alledaags gebruik. Het was al een zeer succesvolle supercar tegen de tijd dat de 25th Anniversary Edition uit kwam. Niet iedereen was gecharmeerd van het nieuwe ontwerp, maar het ontwerp zorgde wel voor betere motor koeling, iets wat bij de eerdere versies altijd een probleem was gebleven. De opvolger van deze iconische Italiaan was de Diablo.

 

Lamborghini Countach Sights & Sounds - Beauty, Exhaust, Fly-by
Geluidje!

 

1986 Lamborghini Countach - Jay Leno's Garage
Uiteraard heeft ook Jay Leno er eentje


SPECIFICATIESMerk:     Lamborghini 
Model:     Countach 
Land:     Italië 
Productieaantal:     2042 
Productiejaar:     1974 - 1990 
Vermogen:     449 PK
Koppel:     500 nM
Topsnelheid:     288 km/u
Acceleratie 0-100 km/u:     5.4 sec.


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant