MENU

De eerste F1 pace car: Fiat Tempra

Donderdag 4 september 2014 om 21:11 door Frank

Dat had je vast niet gedacht. Een Fiat Tempra die in 1993 als eerste officiële pace car werd gebruikt voor de Formule 1. Voor de eerste pace car ooit tijdens een race moeten we veel verder terug in de tijd naar een Stoddard-Dayton tijdens de Indy 500 van 1911.

 

pace car porsche 914

Eerste pace car: Porsche 914.

 

De eerste keer dat een safety car ooit werd gebruikt tijdens een F1 race was tijdens de Canadese GP in 1973 waar een gele Porsche 914 werd gebruikt. De safety car was een reactie op een vrij vervelende crash tussen Scheckter en Cevert. De crash bracht ambulances op het circuit en in combinatie met de brokstukken verspreid over het asfalt werd besloten deze Porsche de baan op te sturen.

 

In eerdere races hadden ook al een paar stevige crashes plaatsgevonden tijdens het seizoen ’73, waar in een van die crashes coureur Roger Williamson het leven liet. Zijn tweede Grand Prix was in Nederland waar hij in de achtste ronde een lekke band kreeg, waardoor zijn auto crashte en op de kop kwam te liggen. Williamson kon niet uit zijn brandende auto komen. De coureur David Purley stopte een ronde later om Williamson te hulp te schieten, maar in zijn eentje kon hij de auto onmogelijk kantelen. Baanofficials boden geen adequate hulp, waarna Purley de enige aanwezige brandblusser van een official pakte en deze vergeefs leegspoot op de auto van Williamson. Toeschouwers die wilden helpen, werden door de politie met honden tegengehouden.

 

Buiten de plek des onheils had men de ernst van de situatie niet meteen in de gaten; Purley, die rond de auto liep, werd aangezien voor de coureur die bij het wrak hoorde, onder andere door tv-commentatoren. De brandweerauto kwam uiteindelijk veel te laat aan, omdat deze in een laag tempo een groot deel van het circuit moest overbruggen; de race was niet stilgelegd en de brandweer wilde niet tegen de rijrichting in rijden. Williamson was omgekomen, verstikt door het vuur, niet door het ongeluk zelf.

 

Fiat tempra pace car

Fiat Tempra safety car tijden de Grote prijs van Brazilië in 1993.

 

pace car Opel Vectra

Opel Vectra safety car in 1994.

De introductie van de safety car verliep chaotisch omdat de auto voor de verkeerde auto op de baan kwam. Er was in die tijd nog geen elektronische tijdwaarneming en -registratie dus ging het volledig mis met de tijden en waarnemingen die met de hand gedaan werden. Het kostte de wedstrijdofficials ongeveer 3 uur om hun fout te corrigeren. Als gevolg van deze chaos die uitmondde in een kleine rel werd er een tijd geen safety car meer ingezet om vervolgens weer officiëel te worden geïntroduceerd in 1993 tijdens de Grand Prix van Brazilië met de Fiat Tempra. De Tempra werd onder andere gevolgd door een Opel Vectra en een Honda Prelude.

 

pace car lamborghini

Lamborghini Countach op het straatciruit van Monaco in 1983.

 

Wat wel bekend is, is dat in de seizoenen 1981 tot 1983 een Lamborghini Countach als safety car werd gebruikt tijdens de Grand Prix van Monaco. De laatste jaren neemt Mercedes-Benz de taak van safety car op zich.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's