MENU

Ferrari Testarossa

De Ferrari Testarossa ging in productie in 1984 en er zijn er in totaal 7177 van gebouwd. Het is één van de bekendste modellen van Ferrari. Het model werd onder andere bekend door de jaren tachtig serie Miami vice en vele beroemdheden hadden er eentje in hun garage staan, waaronder michael Jackson en Nigel Mansell.

 

Ferrari Testarossa

Ferrari Testarossa

 

De naam van de Testarossa verwijst net als die van de eveneens in 1984 uitgebrachte 288 GTO naar een prestigieus model uit de 250-serie. Het ontwerp komt van Pininfarina met opvallende luchtsleuven in de deuren, die ook in latere modellen nog gebruikt werden. Daarnaast is de Testarossa, samen met de daarop geïnspireerde Ferrari 348, een van de weinige modellen zonder de kenmerkende ronde achterlichten. Deze Testarossa had een V12 met 390 PK onder de motorkap en ging in 5,8 seconden naar de 100 km/u.

 

De Ferrari Testarossa was een van de meest iconische modellen gebouwd door de Italiaanse autofabrikant, een legendarische auto vanwege zijn complexe ontwerp en vreemde motor. Ferrari gebruikte de naam Testarossa (roodkop) voor modellen met twee bovenliggende nokkenassen. Na verloop van tijd werd dat technische detail zo gewoon dat het niet langer de moeite waard was om het te vermelden. In 1984, toen de auto werd geïntroduceerd, was het nog dat nog wel. Speciaal voor deze motor heeft Pininfarina een passende carrosserie gebouwd.

 

De Testarossa was direct herkenbaar aan zijn zijdelingse luchtinlaten voor de motor. De lange lamellen die op de deurpanelen werden doorgetrokken, leidden de lucht naar de radiatoren om de motor te koelen. Maar meer dan hun functionele waarde, was hun uiterlijk nog belangrijker en gaf de auto een specifieke uitstraling. Aan de voorkant waren de opklapbare koplampen en de zwarte grille onderaan de bumper specifieke kenmerken van dit opvallende model. Aan de achterkant monteerde Pininfarina de achterlichten achter een zwarte grille met horizontale lamellen. In tegenstelling tot veel andere Ferrari’s waren de achterlichten van de Testarossa groot en vierkant.

 

Voor het interieur gebruikte de ontwerper leer voor de meeste panelen: de deurpanelen, het dashboard, de zonnekleppen en de hemelbekleding kregen leer, alleen de kuipstoelen niet. De versnellingspook kwam uit de vloer, zonder dat er een goede middenconsole omheen zat. Een klein opbergvakje was beschikbaar tussen de inzittenden.

 

De enorme boxer-12-motor was gebaseerd op de Formule 1-krachtbron uit 1975. Dankzij de architectuur had de auto een zeer laag zwaartepunt wat de snelheid in de bochten ten goede kwam. De motor was gekoppeld aan een standaard handgeschakelde vijfversnellingsbak.

 

Ferrari Testarossa interieur

Interieur van de Ferrari Testarossa

 

De exemplaren uit 1984 en 1985 hadden één zijspiegel, aan de linkerkant, die halverwege de A-stijl zat. In 1986 werd, na verscheidene klachten van Testarossa-bezitters, de spiegel op de gebruikelijke plek onderaan de A-stijl gezet en kwam er ook aan de rechterkant een achteruitkijkspiegel. Het model was de laatste 180°V 12-cilinder (plat liggend) die Ferrari in de jaren tachtig tot heden bouwde. De laatste versies van het model werden geleverd onder de namen 512TR en 512M. In 1985 zijn er ook nog 5 roadsters gebouwd van de Testarossa.

 

testarossa Rosso Metallizzato 1984

Exemplaar uit 1984 in de kleur Rosso Metallizzato

 

The 1992 Ferrari 512 TR: A /DRIVE Film.

 

Testarossa in Miami Vice

Nadat de California van Sonny Crockett was opgeblazen tijdens een wapendeal, moest de undercover agent aan een nieuwe onopvallende bolide zodat hij als Sonny Burnett onopvallend kon rondrijden door Miami. het werd een witte Testarossa. Heerlijke serie!

 

Crime Drama - Miami Vice - Testarossa episode

En natuurlijk even wat Miami Vice jeugdsentiment met de witte Testarossa

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant