MENU

Lamborghini Espada

De Lamborghini Espada werd gebouwd tussen 1968 en 1978 en was een ontwerp van Marcello Gandini. Dit model was één van de meest succesvolle Lamborghini’s van zijn tijd. De Espada was het perfecte model tussen de 400 GT en de Miura, als een grand tourer.

 

Lamborghini Espada

Lamborghini Espada

 

De Espada kwam voort uit het Marzal prototype dat werd ontworpen door Carrozzeria Bertone. De naam verwijst naar het zwaard dat Spaanse stierenvechters gebruiken om de stier te doden aan het einde van het gevecht. Onder de motorkap lag initieel een 4,0 liter V12 motor. Van het model werden slechts 1217 exemplaren gebouwd over een periode van tien jaar waarvan de meeste Serie II waren.

 

Lamborghini Espada

Lamborghini Espada

 

Lamborghini Espada interior

Interieur van de Lamborghini Espada

 

Serie I 1968-1970

De Espada werd onthuld op de autoshow van Geneve in 1968. Het oorspronkelijke ontwerp van het dashboard was geïnspireerd op de Marzal concept car, en had opvallende achthoekige behuizingen voor de belangrijkste instrumenten. De wielen waren Campagnolo velgen van hetzelfde ontwerp te zien op de Miura. De achterlichten werden dezelfde als op de eerste serie Fiat 124 Sport Coupé. Onder de motorkap lag een 4,0 liter V12 met 325 PK. Er werden 186 exemplaren gebouwd van de Serie I.

 

Series II 1970-1972

In 1970 werd de Lamborghini Espada S2 getoond op de autoshow in Brussel. De aanpassingen aan het exterieur waren minimaal, onder andere het verdwijnen van de grille op het glazen achterpaneel aan de achterzijde. Het interieur kreeg echter een geheel nieuwe dashboard met hout over de gehele breedte. Het instrumentenpaneel was van een meer conventionele rechthoekige vorm, met ronde meters. Het vermogen van de V12 steeg naar 350 PK en de remmen werden opgewaardeerd naar geventileerde Girling schijven. Stuurbekrachtiging was een optie op de tweede serie waarvan er 575 werden gebouwd.

 

Series III 1972-1978

De Espada S3 werd gelanceerd in 1972. De 3,9 liter V12 motor produceerde 360 PK. Het dashboard werd wederom aangepast en vervangen door een aluminium getrimde cockpit die alle instrumenten en de meeste controles (inclusief de radio) binnen handbereik van de bestuurder bracht. Op eerdere modellen zat de radio recht voor de passagiersstoel. De Espada S3 kreeg ook nieuwe vijf-gaats velgen en de achterlichten van de Alfa Romeo 2000. In 1974 werd de Espada ook leverbaar met een Borg Warner automatische transmissie.

 

lamborghini espada 1972

Foto: Frank Schippers

Serie III Espada uit 1972 met de vijf-gaats velgen

 

Lamborghini Faena

Op de Autosalon van Turijn in 1978 kwam carrosseriebouwer Pietro Frua met een unieke vierdeurs sedan op basis van de Espada, genaamd de Lamborghini Faena. Deze versie had een langere wielbasis. Deze unieke Faena is momenteel in handen van een Zwitserse verzamelaar.

 

lamborghini faena

Lamborghini Faena concept uit 1978 door Frua

 

Lamborghini Espada rideGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant