MENU

Lamborghini Marzal, heeft u de gordel om?

Dinsdag 15 mei 2018 om 00:21 door Frank Schippers

In de Lamborghini Marzal (TP-200) wordt het wel erg lastig om te ontkennen dat je je gordel niet om had. En ze kunnen nog wel meer van je zien: dat je tijdens het rijden graag korte rokjes draagt, of dat je een cavia op schoot had. De gullwing-deuren van de Marzal zijn namelijk bijna helemaal van glas en dus ziet iedereen je zitten. Het is een mooi bijzonder ontwerp van Marcello Gandini van designhuis Bertone.

 

 

 

 

De conceptcar is volledig zilverkleurig en ook in het interieur voert zilver de boventoon. Zilverlederen stoelen, je moet maar durven. Daarnaast komen de hexagonale elementen overal terug, iets wat in latere modellen vaker zou worden gedaan, maar gelukkig wel in iets mindere mate. Onder de motorkap van deze opmerkelijke creatie ligt een 2 liter 6 cilinder (een door midden gezaagde 4 liter V12) en het chassis was een verlengd chassis van de Lamborghini Miura. De topsnelheid van deze Italiaanse koets lag volgens de cijfers op 225 km/u. Het is overigens de enige Lamborghini met een zes-cilinder motor die ooit is gebouwd en dit blok was dan ook nog eens 180 graden gedraaid.

 

Nu vraagt u zich wellicht af waarom dit model eigenlijk het levenslicht zag zo’n 50 jaar geleden. Dat is een goede vraag. Gandini ontwierp dit model voor Ferruccio Lamborghini op zijn vraag om een volwaardige vierzitter naast de Lamborghini 400GT 2 + 2 en de Lamborghini Miura. De Lamborghini Marzal is nooit in productie genomen, maar veel van het ontwerp is later gebruikt in de Lamborghini Espada. De Marzal bevond zich voor lange tijd in het Bertone Design Study Museum, maar werd op 21 mei 2011 verkocht aan een particulier op een veiling bij Villa d’Este, Italië voor 1.350.000 euro. En als je zo’n apart model op de kop weet te tikken, dan wil je er natuurlijk ook even in rijden…

 

 

Een rondje tijdens de historische Grand Prix van Monaco

De legendarische Lamborghini Marzal werd voor het eerst in 51 jaar in het openbaar gereden voor publiek ter gelegenheid van de Grand Prix de Monaco Historique op 11 mei dit jaar. Prins Albert II van Monaco reed de traditionele ereronde door zijn mini-imperium aan het stuur van dit iconische prototype. Een bijzonder moment met een bijzonder auto.

 


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's