MENU

Lamborghini Miura

De Lamborghini Miura, verduidelijk geïnspireerd door de beroemde Ford GT40, slaagde erin om potentiële kopers enthousiast te krijgen zelfs zonder dat het model al af was. Bij het tonen van het onvoltooide chassis op de Autosalon van Turijn in 1965 kwamen de orders al binnen, ondanks het feit dat er nog geen body op het chassis zat. In 1966 kwam model uiteindelijk op de markt met verschillende soorten motoren: de P400, de P400S en de P400SV. Het model werd gebouwd tussen 1966 en 1972.

 

De Miura wordt beschouwd als de eerste moderne supercar aller tijden en Lamborghini durfde er een serieproduct van te maken, ook al werd het model alleen voorgesteld als een conceptauto.

 

Ontworpen door een 22-jarige

Marcello Ghandini was pas 22 jaar oud, en hij werkte voor de Bertone Studios toen hij de Miura ontwierp. Vier jaar later paste de autofabrikant de auto aan om aan de racevoorschriften van de FIA ​​Appendix J te voldoen. Dat leidde tot verschillende aanpassingen, waardoor de Miura nog sneller werd, en het project kreeg de naam Jota.

 

De vorm van de Miura lijkt alsof de wind hem uit een blok ijs heeft gebeeldhouwd. Zijn golvende vormen over de voorste wielkasten worden herhaald over de achterste. Het enige ontwerpfoutje was dat het vanuit aerodynamisch oogpunt de neiging had om met hogere snelheden op te stijgen. Om dat op te lossen, veranderde het team dat aan de SV/J werkte de voorkant van de auto. Ze installeerden vaste koplampen onder heldere lenzen en een geïntegreerde spoiler die was geprofileerd om de neerwaartse kracht van de vooras te vergroten. Na de presentatie van het prototype en het verkrijgen van de FIA-goedkeuring, gebruikte Lamborghini enkele aanpassingen om in 1971 de SV/J-versie te bouwen op basis van de Miura SV.

 

Knus interieurtje van de Lamborghini Miura

Binnen was het krap en konden twee mensen binnen nauwelijks zitten vanwege de beperkte stahoogte. De lage zitpositie en de hoge middenconsole maakten het nog moeilijker. Er zat geen radio in. De dwars geplaatste V12-motor achter de cabine was luid genoeg om al het andere te dekken. Het was een gierende motor van 3,9 liter die tot 8.000 tpm kon draaien. De handgeschakelde vijfversnellingsbak van de SV-versie werd verbeterd en maakte sneller en nauwkeuriger schakelen mogelijk. Wat de prestaties betreft, was een 4,2 seconden sprint naar de 100 km/u voor die tijd verbazingwekkend.

 

Lamborghini Miura interieur

Lamborghini Miur.

 

Lamborghini Miura

Interieur van de Lamborghini Miura

 

Lamborghini Miura roadster

Een plaatje! Zo mogen we de roadster versie gerust noemen, jammer alleen dat deze versie nooit in productie gegaan is. Bertone, één van de oorspronkelijke co-ontwerpers van de auto dacht dat een ​​Targa versie fraai zou zijn maar het bleef bij een show model.

 

Lamborghini Miura cabrio

Roadster versie van de Miura. Deze auto is helaas nooit in productie gegaan

 

1969 Lamborghini Miura S - Jay Leno's GarageGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant