MENU

Lamborghini Miura uit ‘The Italian Job’ gevonden

Zondag 22 maart 2015 om 22:06 door Frank

In dit geval gaat het niet over de 2003 remake van de film met oa. Mark Wahlberg, Edward Norton en een rijtje nieuwe Mini’s, maar over het origineel uit 1969 met Michael Caine, Noel Coward en een oranje Lamborghini Miura die door Top Gear Magazine in 2004 werd uitgeroepen tot de coolste auto aller tijden.

Gerelateerd model

Lamborghini Miura cabrio

Miura

Er werd altijd aangenomen dat deze Miura zijn rol in de film niet had overleefd nadat deze door de Italiaanse maffia van een klif zou zijn geduwd. 46 jaar later blijkt dit verhaal niet te kloppen en twee Britse zakenmannen hebben de oranje Italiaanse volbloed gevonden.

 

In de film racet de Lambo door de Alpen en zie je hem in een tunnel verdwijnen. Dan, in een spectaculair beeld, crasht de Lamborghini Miura in een bal van vuur. Het vernielde wrak wordt door de maffia uit de tunnel gesleept en in een ravijn geduwd door een bulldozer, gevolgd door een krans voor de bestuurder. Mensen die de film gezien hebben, gingen ervan uit dat de Lambo afgeschreven was. Let wel, het was 1969, dus hoogwaardige special effects bestonden nog niet.

 

Maar nu blijkt de auto in onberispelijke staat te zijn met een waarde van meer dan een miljoen Britse Pond. Nieuwe mede-eigenaar van de auto, Iain Tyrrell, kreeg met Kerstmis een tip dat de Miura was opgedoken. Hij was in het begin sceptisch omdat niemand de auto in 46 jaar had gezien. Maar zijn bron was geloofwaardig genoeg om het verder te onderzoeken en hij werd uitgenodigd de Lamborghini te komen bekijken.

 

lamborghini miura the italian job

de in zeer goede staat verkerende Miura

 

The Italian Job (1/10) Movie CLIP - Lamborghini Destroyed (1969) HD

Fragment uit ‘The Italian Job’

 

In1969 werd The Italian Job gedraaid met twee auto’s, beiden geleverd door Lamborghini, maar een van de twee was al tota-loss. De tweede gave Lamborghini is de heilige graal van supercars, vooral omdat niemand wist wat ermee gebeurde na de film. Tyrell was met still uit de film in staat de auto te vergelijken met oorspronkelijke kenmerken. Er waren bepaalde eigenaardigheden aan het interieur van de wagen, zoals de trim en het stiksel. Ze zijn als een vingerafdruk of een moedervlek. Ze kunnen niet worden vervangen. Hij heeft ook gecontroleerd of de geschiedenis van de auto matchte met het Lamborghini archief. Na inspectie van de auto was er geen twijfel dat het de Miura uit The Italian Job was. Verder onderzoek heeft aangetoond dat de Paramount de auto huurde van Lamborghini en dat deze na het filmen werd verkocht aan een handelaar.

 

lamborghini miura accident

 

lamborghini miura accident

 

Deze dealer verkocht de Miura vervolgens aan een onbekende koper. In 2005 kwam de auto in bezit van Norbetto Ferretti, een fabrikant van luxe jachten. Deze verkoop heeft een bizar toeval want de heer Ferretti was de zoon van de dealer die oorspronkelijk de Lamborghini van Paramount kocht, na het draaien van The Italian Job. Niemand was destijds op de hoogte van de rol die de auto had gespeeld in de film.

 

De heer Tyrrell en zijn vriend en mede-eigenaar, Keith Ashworth, zijn nu van plan om de Lamborghini over de hele wereld te laten zien, maar het zou ook zo maar kunnen dat hij toch weer wordt doorverkocht. De waarde van de auto is waarschijnlijk fors gestegen door het unieke verhaal dat erbij hoort. Wat overigens nog wel een mysterie blijft, is waar de andere, zwaar beschadigde Lamborghini Miura uit de film is gebleven. Deze verdween spoorloos van de berghelling waar hij terecht gekomen was. Misschien lezen we dat over 46 jaar wel weer ergens.


Ook interessant


Gerelateerde merken