MENU

Lamborghini Diablo

De Lamborghini Diablo is een high-performance sportauto met middenmotor die werd gebouwd door de Italiaanse automaker Lamborghini tussen 1990 en 2001. Het was de eerste Lamborghini die een topsnelheid behaalde van 320 km/u en er werden rond de 3000 exemplaren van gebouwd. De opvolger van de Diablo was de Lamborghini Murcielago.

 

Lamborghini Diablo

Lamborghini Diablo

 

Het model werd getoond aan het publiek op 21 januari 1990. Met een 5.7 liter motor (V12) die er een whopping 492 PK wist uit te persen, was dit een bijzonder krachtige sportwagen die van 0 naar 100 sprintte in ongeveer 4,5 seconden. De topsnelheid lag op van 325 km/u. De Italiaanse supercar had achterwielaandrijving en de motor was in het midden gemonteerd voor een betere gewichtsverdeling. Overigens werd de Diablo GT met maar liefst 338 km/u over de Nardoring gejaagd, ruim boven die topsnelheid dus.

 

Voor het ontwerp van de Italiaan contacteerde Lamborghini Marcello Gandini, die eerder de Miura en Countach voor Lamborghini had ontworpen. Het model werd een typische Lamborghini: laag, breed en agressief. De wagen kreeg geen grote luchthappers bovenaan zoals de bij zijn voorganger, de Countach. De Diablo behield wel de typische deuren van de Countach en de grote vleugel was er ook nog, maar nu als optie. In 1987 werd Lamborghini deel van de Chrysler-groep en het ontwerp werd iets minder agressief gemaakt door het Chrysler Styling Center.

 

Lamborghini Diablo interieur

Fraai Italiaans interieur

 

Lamborghini Diablo

Lamborghini Diablo

 

Het model was vollediger uitgerust dan zijn voorganger, de Countach: volledig verstelbare stoelen en stuur, elektrische ramen, een Alpine stereo-installatie en stuurbekrachtiging vanaf 1993.

 

Lamborghini Diablo Documentary

Lamborghini Diablo documentaire


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant