MENU

Maak je verzameling compleet met deze Vector M12

Zaterdag 20 maart 2021 om 23:29 door Frank

Een Vector M12? Is dat een merk en is dat een model? Yep, deze sportwagen werd in de jaren negentig gebouwd door Vector Aeromotive onder het moederbedrijf Megatech, en was de eerste auto die werd geproduceerd na de vijandige overname van het bedrijf van Jerry Wiegert door het Indonesische bedrijf Megatech. Het model werd geproduceerd van 1995 tot 1999, toen de productie werd stopgezet, omdat de verkoop nou niet bepaald vlotte en er ook sprake zou zijn geweest van mismanagement. Gelukkig zijn er wel 14 exemplaren gebouwd anders had dit exemplaar nu niet op de lijst gestaan om geveild te worden.

 

 

blank

 

blank

 

Lamborghini Diablo als basis

De auto was gebaseerd op de Lamborghini Diablo waarbij de meeste mechanische componenten en de V12-motor werden gebruikt, aangezien Megatech destijds eigenaar was van Lamborghini en dergelijke stappen ondernam om de auto tegen lage kosten in grotere volumes te produceren. De motor was centraal voor de versnellingsbak gemonteerd in plaats van erachter zoals in de Lamborghini. De styling was een losse kopie van de Vector AWX-3.

 

Gerelateerd model

Lamborghini Diablo

Diablo

De nieuwe eigenaren, Megatech, huurden ontwerper Peter Stevens in om een ​​meer beschaafde en moderne recreatie van de AWX-3 te creëren. De aandrijflijn was een 5,7 liter Lamborghini V12-motor met een vermogen van 499 pk 576 Nm koppel. Dit verschilde van de Rodeck V8-motor met dubbele turbocompressor in de W8 en de AWX-3, omdat deze als te duur werden beschouwd voor serieproductie van het nieuwe model. De motoren van de W8 en AWX-3 waren overdwars gemonteerd, in tegenstelling tot de V12 van de M12 die in de lengterichting was gemonteerd. De technische wijzigingen plaatsten de cockpit iets verder naar voren dan in de AWX-3, met een kortere neus en een langere staart. De M12 kon in 4,8 seconden accelereren van 0 naar 100 km/u en had een topsnelheid van 304 km/u.

 

Dit exemplaar is nummer 12 uit het rijtje van 14 exemplaren en werd gebouwd voor de Prins van Brunei, waarvan we inmiddels weten dat die wel wat autootjes heeft staan. Het model heeft zwarte lak gecombineerd met een rood interieur en is net ingereden.

FIRST LOOK - 1999 Vector M-12 - BARRETT-JACKSON

Ook interessant


Gerelateerde merken