MENU

Schaalmodellen, maar dan écht goed.

Donderdag 3 juli 2014 om 19:00 door Frank

Een schaalmodel auto van ongekend hoog niveau. Zeker niet om mee te spelen. Als klein ventje had ook ik mijn verzameling autootjes om mee te spelen. Een paar versleten Dinky Toys, maar vooral veel matchbox autootjes en later wat grotere modellen van Burago en mijn absolute favoriet: de General Lee uit de Dukes of Hazard die heel wat keren minder goed geland is dan in de serie.

 

Maar dat zijn niet de schaalmodellen waar we het hier over hebben. Dat is speelgoed en ik heb het hier over schaalmodellen, grote-mensen-schaalmodellen. Het niveautje schaalmodel auto waar je alleen naar wilt kijken. Er zijn namelijk ook modellen van een heel ander niveau. Het niveau waar je je zoontje (of dochtertje) liever niet bij in de buurt laat zonder de handjes op de rug te binden. De Champions-League van schaalmodellenbouwers. Een paar bedrijven in de wereld zijn gespecialiseerd in zeer gedetailleerde schaalmodellen en deze modellen zijn zeker niet om mee te spelen. Niet alleen vanwege de mate van detail en dus breekbaarheid, maar ook vanwege hun prijskaartje.

 

 

Toen wij in 2012 ons tripje naar Modena maakten en op een avond in het restaurant tegenover de ingang van Ferrari zaten, zat er aan de tafel naast ons een Engelsman. We raakten aan de praat en Jon, zo heette hij, vertelde ons dat hij auto’s kwam bekijken. “Wij ook”, zeiden wij nog enthousiast. Maar voor Jon was het werk, bijzonder werk. Hij bleek één van de mannen te zijn die bij Amalgam finest car models de geweldig gedetailleerde schaalmodellen maakt van de mooiste auto’s.

 

Schaalmodel auto tot in elk detail

Hoe gedetailleerd is te zien in onderstaande beelden, de modellen kunnen meer dan 3000 onderdelen bevatten die met chirurgische precisie bij elkaar zijn gebracht. Onze handen beginnen al te trillen als we ernaar kijken. Alle details van de auto worden meegenomen dus ook de banden, de kofferbak, het motorblok en het volledige interieur. Ferrari’s, Lamborghini’s, Aston Martins, er is al van alles gebouwd door deze vakidioten. De deuren, motorkap en achterklep kunnen ook gewoon open en dicht zodat je elke detail goed kunt bekijken. Dat is wel even iets anders dan de Revell bouwdoosjes van de lokale speelgoedwinkel met een tubetje hobbylijm en kleine blikjes bouwpakketverf.

 

lamborghini miura 1-8

Deze Lamborghini Miura is al behoorlijk indrukwekkend en is op schaal 1:8 gebouwd

 

Bentley Birkin Blower 1-8

Wat te denken van het detail van dit motorblok van de Bentley Birkin Blower

 

Ferrari Daytona 365 gtb 4 1-8

Zeer fraai interieur van de Ferrari Daytone 365 GTB4 waar je de stiksels bijna in het leer kunt zien zitten

 

Afhankelijk van de schaalgrootte, het model en het aantal onderdelen liggen de prijzen tussen de €4000 en de €20.000. Daar laat je je kinderen inderdaad niet mee spelen en daarom kun je er dan ook nog een mooi verlichte sokkel bij kopen met glazen stolp. Ben je ook weer een kleine € 5000 verder. Klanten zijn uiteraard mensen die het kunnen betalen waaronder veel F1-coureurs en hun sponsors. Het bedrijf maakt overigens ook 1:1 modellen van F1-sturen die geschonken kunnen worden aan sponsoren en daarnaast bootjes. Weliswaar kleine bootjes, maar zeker geen roeibootjes.

 

Gelukkig zijn er voor de liefhebber met iets minder diepe zakken ook acceptabele alternatieven zoals ixodo, cmc-modelcars, exoto en curbstone-models, hoeven die handjes van je kinderen ook niet op de rug gebonden te worden.

 

Behind The Making Of $20,000 Toy Cars | Forbes

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reactie op “Schaalmodellen, maar dan écht goed.”

  1. blank Jeroen says:

    Cool hoor, maar dat model is duurder dan mijn auto! Haha!!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*