MENU

Bentley

Bentley Motors Limited is een Britse fabrikant van luxueuze automobielen en sportwagens. Opgericht op 18 januari 1919 door Walter Owen Bentley (1888-1971). Na de eerste wereldoorlog legde hij zich toe op het ontwikkelen van sportwagens die succesvol meededen aan de 24 uur van Le mans. Het Britse merk werd in 1931 overgenomen door Rolls Royce. De nieuwe strategie voor het merk was een lijn van stille sportwagens binnen Rolls Royce. Sinds 1998 maakt het merk deel uit van de Volkswagen Group.

 

Pulling Power: The Bentley Story, 2001

 

Geschiedenis van Bentley

Walter Owen (W.O.) Bentley werd geboren als jongste van 9 kinderen op 16 september 1888 in Londen. De Bentley’s waren een welgestelde familie. Walter Owen ging naar school tot zijn zestiende jaar en volgde toen, net als Henry Royce, een opleiding als spoorwegingenieur bij de Great Northern Railway. In 1910 was hij daarmee klaar. Daarna zat hij nog een korte tijd op het King’s College in Londen.

 

In 1912 startte hij samen met zijn broer Horace Millner (H.M.) Bentley een bedrijf onder de naam “Bentley and Bentley”. Ze verkochten Franse DFP auto’s (zie voetnoot). Walter Owen was niet tevreden met de prestatie van deze auto’s en bracht er belangrijke verbeteringen in aan door er bijvoorbeeld aluminium zuigers in te zetten. In de jaren 1913 en 1914 brak hij er verscheidene records mee op Brooklands. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde hij een belangrijke rol bij het verbeteren van de Franse Clerget vliegtuigmotor. Hij kreeg hiervoor een onderscheiding (MBE).

 

In 1920 richtte hij zijn eigen bedrijf op: Bentley Motors Ltd. De fabriek werd gebouwd in Cricklewood in Noordwest Londen. Hij ontwierp de Bentley 3 liter, een 4-cylinder motor op een stevig chassis. Hij won hiermee in 1924 de 24 uurs race van Le Mans en met opvolgende modellen won hij deze race ook in 1927, 1928, 1929 en 1930. Zijn motto was: “bouw een goede auto, een snelle auto, de beste in zijn klasse”. Ondanks zijn succes op de racebaan ging het met het bedrijf niet goed. Vrienden van hem (de “Bentley Boys”) zoals Richard Sidney en Woolf Baranto moesten financieel bijspringen.

 

Overname door Rolls Royce

Barnato werd hoofdaandeelhouder. Walter Owen bleef bij het bedrijf en ontwierp de 6-cylinder 6,5 liter Bentley. Als gevolg van de slechte economische omstandigheden bleef het niet goed gaan met bedrijf. Ook de verkoop van het nieuwe 8 liter model, die startte in 1930, liep niet goed. Barnato en Bentley waren gedwongen het bedrijf te koop aan te bieden. Aanvankelijk leek het erop dat het bedrijf Napier & Son zou kopen maar op het laatste moment – in november 1931 – werd er een hoger bod bij de curator uitgebracht. Het bleek Walter Owen’s concurrent Rolls Royce te zijn. Een nieuw bedrijf werd opgericht: Bentley Motors (1931) Ltd., een 100% dochter van Rolls-Royce.

 

Bentley Classic Speed 6

Classic Speed 6 uit 1928

 

In 1933 werd de nieuwe Bentley 3 ½ liter geïntroduceerd. Het was een aangepaste Rolls-Royce 20/25. Tot 1935 bleef Walter Owen nog werken bij het overgenomen bedrijf en vertrok toen naar Lagonda. Hij ging er weer racen. Met zijn nieuw ontwerp, de Lagonda MG45 (4480 cc, V12 motor), won hij in 1935 Le Mans. Na de Tweede Wereldoorlog werd Lagonda opgekocht door David Brown die het samenvoegde met Aston Martin. Na enige tijd vertrok Walter Owen en ging voor Armstrong Siddeley werken waar hij nog een 3 liter motor ontwierp voor hij stopte met werken. Hij was inmiddels een zeer gerespecteerd lid van de Bentley Drivers’ Club.

 Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant