MENU

Kleinste V12 motor ter wereld

Zondag 7 december 2014 om 12:41 door Frank

Als klein ventje had ik, zoals zoveel jongetjes van mijn leeftijd, al een grote voorliefde voor auto’s. Met spelen uitte zich dat in een flinke verzameling Matchbox-autootjes en zelfs nog een aantal oude Dinky Toys. Dit verschoof al snel naar een eerste racebaan van Carrera die in de loop der jaren werd uitgebreid met kombochten, loopings, kruispunten, wegversmallingen en een aantal extra autootjes. In de zomer lag de racebaan zelfs in de tuin, extra spectaculair!

 

De volgende fase laat zich raden: bouwpakketten. Ook dit begon kleinschalig, maar op mijn tiende of elfde verjaardag kreeg ik een bouwpakket voor een radiografisch bestuurbare auto: het summum! Op vakantie waren we al een aantal keren wezen kijken bij wedstrijden met radiografisch bestuurbare auto’s op brandstof en ik vond dat fascinerend mooi. En nu was het dan zover: mijn eigen radiografisch bestuurbare Opel Ascona 400 Rally die ik zelf in elkaar moest bouwen. Weliswaar niet elk onderdeeltje want veel onderdelen waren van zichzelf al klaar voor gebruik, maar toch. Het is overigens altijd bij elektromotoren gebleven, de overstap naar brandstof heb ik nooit gemaakt. Dit heb ik op latere leeftijd overigens prima gecompenseerd door vooral bij benzinemotoren te blijven.

 

opel ascona 400 rally

Thuis uren op de grond en bij mooi weer uren op pad met de Opel en een tas accu’s

 

Nu zijn er altijd mensen die nog een stapje verder gaan met zelfbouw en zo kwamen we online wel een heel bijzonder projectje tegen van een Italiaan. Wat te denken van deze op schaal gebouwde kleinste V12-motor ter wereld? Het is een zeer klein blokje dat met fijn oog voor detail is gebouwd. De diameter van de cilinders is 11,3 mm, de slag van de zuigers slechts 10 mm met 0,1kg / cm2 en de inhoud 12 cm3. Het geheel is helemaal met de hand geconstrueerd van roestvrij staal, aluminium en brons en er wordt voor de werking gebruik gemaakt van perslucht.

 

We zouden zo’n motortje ook wel een keer echt met brandstof willen zien en horen draaien. Zo’n mooi stukje techniek verdient eigenlijk wel ee mooie e-type of Testarossa-minibody op schaal om zich heen en er is vast wel een kaboutertje met een voorliefde voor miniatuur V12’s te vinden. Zou dit V12-je dan ook heftiger klinken in een tunnel, of, om het op maat te houden, een regenpijp?

 

kleinste V12 motor ter wereld

 

Handmade V12 Engine

De kleinste V12 ter wereld

 

Schillings V8 80cc model engine running with great sound.avi

Een V8-motor op schaal, deze loopt op methyl

Ook interessant

Reactie op “Kleinste V12 motor ter wereld”

  1. blank Adrie De Maesschalck says:

    super, beautifull, never seen something more beautifull than those 2 engines

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*