MENU

Ferrari

Ferrari is een Italiaans automerk dat werd opgericht in 1929 in Modena, Italië. Het merk werd oorspronkelijk opgericht als raceteam (Scuderia Ferrari) door Enzo Ferrari. Pas 18 jaar later, in 1947, zou het bedrijf ook legale straatauto’s gaan produceren onder de naam Ferrari S.p.A. Ferrari is al vele jaren onlosmakelijk verbonden met de Formule 1 en boekte vele successen in races. Sinds 1969 is Fiat voor 90% eigenaar Ferrari.

 

Enzo Ferrari - My life, my dream

 

Geschiedenis van Ferrari

Enzo Ferrari begon zijn carrière in 1923 als coureur bij Alfa Romeo waar hij al snel aan het hoofd van het team kwam te staan. In 1929 richtte hij hiervoor Scuderia Ferrari op waarmee hij bijna 10 jaar lang veel overwinningen wist te boeken met de Alfa Romeo wagens. In 1939 verliet Enzo Ferrari Alfa Romeo en ze kwamen overeen dat de naam “Ferrari” vier jaar lang niet in verband zou worden gebracht met racen of racewagens. Enzo richtte daarom een ander merk op: Auto Avio Costruzioni. In 1943 verhuisde de fabriek van Modena naar Maranello, waar het nu nog steeds te vinden is. In 1945 begonnen het merk met het ontwerp van wat de eerste echte Ferrari wagen moest worden en op 2 maart 1947 werd dit model onthuld in de vorm van de Ferrari 125 S.

 

Ferrari 125s

Ferrari 125S uit 1947

 

Sinds het eerste jaar van de Formule 1 in 1950 was Ferrari al actief en dat is altijd zo gebleven. Het is het enige merk dat jaar op jaar actief is in de Formule 1. In 1951 won Ferrari voor het eerst een grote prijs dankzij coureur José Froilán González. Het jaar erna werden ze met Alberto Ascari zelfs wereldkampioen. Vele overwinningen zouden volgen.

 

Ferrari Dino

Ferrari Dino, vernoemd naar de zoon van Enzo Ferrari die op tragische wijze om het leven kwam.

 

Het steigerende paard

Achter het logo van Ferrari gaat een persoonlijk verhaal schuil. Toen Enzo Ferrari met zijn Alfa Romeo een overwinning op het Saviocircuit boekte op 25 mei 1923, waren de ouders van de overleden Francesco Baracca daar ook aanwezig. Na de race hadden Enzo en de ouders een gesprek waarbij ze het schild dat hun zoon op zijn vliegtuig aan Enzo Ferrari overhandigden. Hun zoon had tijdens de Eerste Wereldoorlog gevlogen met een zwart paard op zijn vliegtuig. Enzo Ferrari heeft het schild overgenomen als logo en het op een gele achtergrond gezet, wat weer een verwijzing was naar Modena.

 

Er gaan verschillende verhalen de ronde waarom Francesco Baracca een afbeelding van een paard op zijn vliegtuig had. Hij zou een liefhebber zijn geweest van paarden, maar het verhaal gaat ook dat hij het van een Duits toestel had afgehaald. Dit is aannemelijk want het paard is het teken van Stuttgart en het zou dan hetzelfde paard zijn als dat van Porsche. Enzo gebruikte het paard voor het eerst op 9 juli 1932 in Spa.

 

Meer weten over Ferrari?

Er zijn vele geweldige boeken geschreven over dit Italiaanse iconische merk. Hieronder vind je een kleine selectie:Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant