MENU

Ferrari F40

De Ferrari F40 werd gebouwd tussen 1987 en 1992 als opvolger van de Ferrari 288 GTO. De F40 is een tweedeurs sport coupé met achterwielaandrijving. Van het model zijn 1315 exemplaren gebouwd. De adviesprijs lag rond de 400.000 dollar maar er waren kopers die vier keer zoveel betaalden voor een exemplaar. 1987 was een bijzonder jaar voor Ferrari, niet alleen werd Enzo Ferrari 90 jaar oud, het was ook 40 jaar geleden dat Ferrari zijn eerste auto bouwde. Dat moest gevierd worden! Voor Enzo Ferrari zou dit het laatste model worden waarvan hij de productie zou meemaken. Hij stierf op 14 augustus 1988.

 

Ferrari F40 supercar

Ferrari F40

 

ferrari F40 jubileum versie

 

Ferrari F40 design en prestaties

De carrosserie van de auto was een geheel nieuw ontwerp van de hand van Pininfarina en opgetrokken uit kevlar, koolstofvezel en aluminium voor maximale sterkte en minimaal gewicht. Dit gewicht werd verder naar beneden gebracht door het gebruik van een kunststof voorruit en ramen. Het model had nog wel airconditioning maar geen geluidsinstallatie, deurgrepen, handschoenenkastje, lederen bekleding, tapijten of deurpanelen. De eerste vijftig auto’s hadden zelfs Lexan schuiframen, latere auto’s werden uitgerust met een gewone rolramen.

 

Onder de motorkap lag een 2936 cc V8 met dubbele turbo en een vermogen van 478 pk. Dit blok, in combinatie met het lage gewicht, was goed voor een topsnelheid van maar liefst 324 km/u en een sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 3,4 seconden. Dat zijn cijfers waar je eind jaren tachtig mee voor de dag kon komen en nu eigenlijk nog steeds.

 

Ferrari F40 voorzijde

 

Ferrari F40 interieur

Interieur van de Ferrari F40

 

Waar Ferrari verwachtte een paar honderd exemplaren van dit inmiddels legendarische model te verkopen, werden dit er uiteindelijk maar liefst 1300. Hiermee werd de F40 het meest winstgevende model dat Ferrari ooit bouwde. In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij zo’n jubileum-model, was de Ferrari F40 verre van luxe uitgerust: geen radio, geen vloermatten, geen elektrische ramen en geen stuurbekrachtiging; elke gram aan gewicht die kon worden gewonnen werd van de F40 afgehaald. Het resultaat: misschien wel dé supercar van de 20e eeuw met een gewicht van slechts 1100 kilo. Ferrari kon er zelf ook niet aan tippen want de F50 die bijna tien jaar later werd ontwikkeld, kon niet in de schaduw staan van de F40. Van de 1337 geproduceerde exemplaren zijn er nu nog 1311 over, sommigen beweren 1315, dus dat rekenen we voor het gemak ook goed.

 

SUPERCAR: FERRARI F40 - Fifth Gear

 

Ferrari F40 Competizione

De nieuwe versie van de F40 werd twee jaar nadat het origineel zijn debuut maakte, gebouwd en werd besteld door de Franse importeur die hem wilde inzetten in de 24 uur van Le Mans. In feite stonden de eerste twee gebouwde exemplaren bekend als de F40 LM en hadden ze een krachtigere motor met maar liefst 701 PK, goed voor een topsnelheid van 367 km/u. Ook kreeg deze versie aangepaste wielophanging en speciale aerodynamica. De fabriek begon verzoeken van andere klanten te ontvangen en uiteindelijk werden er in totaal ongeveer tien gebouwd. Men vond dat de Le Mans-tag te restrictief was, vandaar het gebruik van de meer algemene naam Competizione.

 

Ferrari F40 Competizione met ruim 700 PK

 

5 dingen die je niet wist over de Ferrari F40

1. Kleurvariaties

De meesten beweren dat de alle F40’s Maranello in slechts één kleur hebben verlaten: rossa corsa. Exemplaren in andere kleuren zouden dus altijd later met een andere kleur zijn overgespoten. Een andere bewering is dat ten minste twaalf F40’s af fabriek een niet-rossa corsa-kleur hadden. De zwarte F40 van Diego Maradona werd, naar het verhaal gaat, in het zwart besteld door Corrado Ferlaino, destijds president van Napoli FC. Bovendien gaan er geruchten dat een paar andere zwarte en minstens negen gele F40’s de fabriek in Maranello zijn uitgerold.

 

zwarte Ferrari F40 gas monkey

Foto: hagerty.com

Zwarte F40, kan eigenlijk niet

 

Met name de iconische autofabrikant en F40-carrosserieontwerper, Pininfarina, was verantwoordelijk voor veel van de niet-fabrieks resprays, waarvan de meesten onmiddellijk plaatsvonden toen de bolide de fabriek verliet. In de loop der jaren hebben een aantal andere kunstenaars ook F40’s in handen gekregen om de kleur te veranderen in onder andere zwart, geel, wit, blauw en zilver.

 

2. Gewicht

Ferrari heeft er werkelijk alles aan gedaan om het gewicht van de F40 zo laag mogelijk te krijgen. Er werd op elke auto zelfs zo weinig lak gebruikt, sommigen zeggen slechts 2 liter, dat het koolstof-kevlar-weefsel door de verf heen te zien is.

 

3. Topsnelheid

De F40 wordt beschouwd als de eerste productieauto die de grens van de 200 mph passeerde met een geclaimde topsnelheid van 201 mph (324 km/u). Terwijl de auto en de coureur slechts een snelheid van 197 mph haalden in hun topsnelheid, rapporteerde Quattroruote 202.687 in die van hen. De concurrenten van de F40, de Porsche 959 en Lamborghini Countach, haalden respectievelijk 197 mph (Sport Model) en 192 mph (25th Anniversary Edition). De F40 LM zou een topsnelheid van 229 mph kunnen bereiken.

 

4. Brandstof

De F40 heeft twee brandstoftanks – één aan elke kant net voor de achterwielkasten. Amerikaanse F40’s hebben aluminium benzinetanks en Europese F40’s hebben rubberen brandstofkruiken in spons gevat. In tegenstelling tot de aluminium benzinetanks, moeten de rubberen kruiken elke zeven tot tien jaar worden vervangen. De brandstofcapaciteit bedraagt in totaal een monsterlijke 31,7 gallon, dat is ruim 144 liter.

 

5. Onderhoudskosten

De onderhoudskosten van de F40 zijn stevig, te beginnen met de aanschafkosten. De verkoopprijs was in 1990 op papier dik €350.000, maar eenmaal bij de dealer gingen er exemplaren de deur uit voor we 7 of 8 ton euro. Tegenwoordig kunnen goede exemplaren voor meer dan 1 miljoen euro worden verkocht. Jaarlijkse simpel onderhoud met vloeistofwissels kost zo 900 euro. Een kleine belt-service wordt elke drie jaar aanbevolen voor zo’n 3000 euro.

 

Elke tien jaar wordt een grote onderhoudsbeurt aanbevolen om items zoals riemen, brandstofleidingen en waterpompen te vervangen voor 15.000 euro. Europese specificatie F40 rubberen brandstoftanks moeten elke zeven tot tien jaar worden vervangen voor een bedrag van 12.000 euro. Banden moeten ten minste elke 7 jaar (of minder dan 20.000 kilometer) worden vervangen voor 2.000 euro. Een nieuwe voorruit kost 8.000 euro dus wil je zeker geen steentje op je ruit. Beide onderste zijpanelen kosten 26.000 euro.

 

Ferrari F40 voorzijde

 

Poster aan de muur? Guilty! Schaalmodel waar niet mee gespeeld werd? Guilty! Voor meer fraaie plaatjes en informatie kun je uiteraard even kijken op de site van Ferrari zelf. Daarnaast heeft Lego ook een fraaie F40 uitgebracht, makkelijk online bestellen en snel in huis. Mooi kado of lekker voor jezelf natuurlijk.
SPECIFICATIESMerk:     Ferrari 
Model:     F40 
Land:     Italië 
Productieaantal:     1315 
Productiejaar:     1987 - 1992 
Vermogen:     478 PK
Koppel:     577 nM
Topsnelheid:     320 km/u
Acceleratie 0-100 km/u:     3.9 sec.


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant