MENU

Ferrari Ferrari Mondial

De Ferrari Mondial werd gebouwd van 1980 tot 1993 in drie verschillende elkaar opvolgende varianten. Het model volgde de 208/308 GT4 op en kreeg van Pininfarina hetzelfde hoekige design mee. De Mondial wordt door velen gezien als één van de mindere modellen van het Italiaanse merk.

 

Ferrari Mondial Quattrovalvole uit 1983

Mondial Quattrovalvole uit 1983 met zwarte bumpers

 

Ferrari Mondial cabrio

Ferrari Mondial cabriolet

 

De Mondial 8 was de eerste versie van het model dat in 1980 gelanceerd werd. Het was de eerste Ferrari die afweek van de vaste 3-cijferige naamgeving van Ferrari. Voor een Ferrari waren de prestaties van de Mondial aan de lage kant. De auto had een middenachter dwarsgeplaatste motor afkomstig van de 208/308 GT4. De Mondial 8 wordt als een van de meest betrouwbare, goedkoop te onderhouden en praktische modellen van Ferrari beschouwd. Vanaf 1982 kreeg de Mondial vier kleppen per cilinder in plaats van de oorspronkelijke twee waarmee het vermogen van 214 PK naar 240 PK ing. Deze geupgrade versie wordt ook wel de Mondial 8 QV of Mondial 8 Quattrovalvole genoemd. Ook kwam er vanaf 1983 een cabriolet-versie op de markt. De Mondial 8 is goed voor een topsnelheid van 240 km/u, ook dit is aan de matige kant voor een Ferrari.

 

Ferrari Mondial

Ferrari Mondial met meegespoten bumpers

 

Ferrari 3.2 Mondial

In 1985 kreeg de Mondial meer cilinderinhoud en was de 3,2 liter goed voor een vermogen van 270 PK. Ook werd de gewichtverhouding aangepast waardoor de Mondial nu echt een volwaardige middenmotor had. Ook werden de bumpers mee gespoten in de carrosseriekleur en kreeg het model nieuwe velgen. Van de 3.2 Mondial werden in totaal 1797 exemplaren gebouwd: 987 coupés en 810 cabrio’s.

 

Ferrari Mondial T

In 1989 werd op de Autosalon van Genève de tweede generatie van de Mondial geïntroduceerd. Het sterk gewijzigde model kreeg de naam Mondial T, waarbij de T wees op de overbrenging: een configuratie afkomstig uit Ferrari’s Formule 1-wagens en de standaard voor de volgende modellen met middengeplaatste V8. In het laatste jaar van productie werd de T ook met leverbaar met een Valeo-versnellingsbak. Deze manuele overbrenging zonder koppeling werkte zeer goed maar werd op slechts enkele exemplaren gemonteerd. De Mondial T was goed voor een topsnelheid van 251 km/u.

 

De Mondial T is tot de dag van vandaag Ferrari’s laatste vierzitter met een middenmotor. Het Italiaanse merk maakte nog wel meer vierzitters, zoals de 456, de 612 Scaglietti, de FF en de California (vanaf 2008) en de GTC4 Lusso, maar deze hebben een voorin gelegen V12. Van de Mondial T werden 840 coupé-versies gebouwd en 1010 cabriolets.

 

Ferrari Mondial interieur

Mondial interieur

 

Forza Friday: The 1989 Ferrari Mondial t Coupe Revealed

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant