MENU

Ferrari 328

De Ferrari 328 GTB en GTS (Type F106) waren de opvolgers van de Ferrari 308 GTB en GTS en waren ontwerpen van Pininfarina.

 

Pininfarina besteedde bijzondere aandacht aan de styling details die van invloed waren op het design van de body en de aerodynamische eigenschappen van de auto en dit zorgde voor indrukwekkende resultaten. De ergonomie van de auto werd verbeterd en de vorm van de stoelen werd aangepast om beter te passen bij de sportieve rijstijl die dit type auto verdiende. Op alle versies waren als optie laag profielbanden en 16 inch lichtmetalen velgen leverbaar.

 

Ferrari 328 GTS

Ferrari 328 GTS

De 328 kreeg een V8 met 265 PK die zorgde voor een topsnelheid van 263 km/u en een sprintje naar de 100 km/u in 6,4 seconden.

 

Het 328 GTS-model, samen met de 328 GTB met vast dak, waren de laatste ontwikkelingen van de atmosferische transversale V8-motor met 2 stoelen. De 328 cijfers in de modeltitel verwijzen naar de totale cilinderinhoud van de motor, 3,2 liter, en 8 voor het aantal cilinders. Het nieuwe model werd geïntroduceerd op de Salon van Frankfurt in 1985, naast de Mondial 3.2-serie.

 

In wezen was het nieuwe model een herziene en bijgewerkte versie van de 308 GTS, die acht jaar op de markt was ​​zonder enige radicale verandering in de algehele vorm, zij het met verschillende wijzigingen aan de 3-liter motor.

 

Een iets zachter en ronder uiterlijk

Het 328-model vertoonde een verzachting van het wigprofiel van zijn voorganger, met een opnieuw ontworpen neus met een meer afgeronde vorm, die werd aangevuld met een vergelijkbare behandeling als het staartpaneel. De herziene neus- en staartdelen waren voorzien van bumpers in carrosseriekleur die integraal deel uitmaakten van de volantpanelen, die het werk weerspiegelden dat gelijktijdig werd gedaan om de Mondial 3.2-modellen te presenteren, waarmee ze ook een vergelijkbare lay-out van het radiatorrooster en de koplampen deelden.

 

Alle achtcilinderauto’s in het gamma deelden dus vrij uniforme aspecten aan de voor- en achterkant, wat een homogeen modelbeeld opleverde. De uitlaatluchtroosters achter de intrekbare koplamppods op de 308-serie verdwenen, in combinatie met een grotere afmeting van het radiatorrooster voor de uitlaatlucht aan de voorkant, dat was geïntroduceerd op de 308 Quattrovalvole-modellen, terwijl een nieuwe stijl en positie van de buitendeur vangst was ook voorzien.

 

Ferrari 328 GTB interieur

 

Interieur van de Ferrari 328

De interieurbekleding had ook een grondige revisie ondergaan, met nieuwe ontwerpen voor de bekleding en stiksels van de stoelpanelen, herziene deurpanelen en trekkoorden, samen met modernere schakelinstallaties, die de externe bijgewerkte details complimenteerden. De optionele uitrusting was airconditioning, metallic lak, Pirelli P7-banden, een lederen dashboard, lederen hemelbekleding op het verwijderbare dakpaneel plus omlijsting van de achterruit en een achterspoiler (standaard op Japanse marktmodellen).

 

Halverwege 1988 werden ABS-remmen als optie beschikbaar gesteld, waardoor een herontwerp van de ophangingsgeometrie nodig was om een ​​negatieve compensatie te bieden. Dit betekende op zijn beurt dat het ontwerp van het wegwiel werd aangepast om deze functie mogelijk te maken. De originele ‘ster’-velgen met platte spaken kregen een bol ontwerp, in de stijl zoals die op de 3.2 Mondial-modellen werd gemonteerd, of er nu ABS was gemonteerd of niet.

 

328 GTB

In 1985 werd het blok vergoot naar 3.2 liter waardoor het vermogen steeg naar 270 PK en de topsnelheid naar 269 km/u. Van de GTB versie werden 1.344 exemplaren gebouwd. Uiterlijke verschillen met de 308 zijn de nieuwe bumper met speciale lichten, beiden in Testarossa stijl. Ook werden vanaf dit model de bumpers meegespoten in de kleur van de auto. Later kwam ook een versie met ABS, te herkennen aan de ronding in de achterste velgen. Dit model was de laatste Ferrari gemaakt onder Enzo Ferrari.

 

328 GTS

De 328 GTS is de variant met het Targa-dak. Technisch was deze auto gelijk aan de GTB-versie. Er werden 6.068 stuks van gebouwd.


SPECIFICATIESMerk:     Ferrari 
Model:     328 
Land:     Italië 
Productieaantal:     6068 
Productiejaar:     1986 - 1989 
Vermogen:     270 PK
Koppel:     313 nM
Topsnelheid:     269 km/u
Acceleratie 0-100 km/u:     5.5 sec.


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant