MENU

Lancia

Lancia is een Italiaans vrachtwagen- en automerk, en tegenwoordig onderdeel van de FIAT-groep. Mensen die de kracht vinden om hun goed betaalde baan op te geven om hun passie na te jagen, zijn nog altijd behoorlijk zeldzaam. Gelukkig zijn er een aantal mensen in de auto-industrie die dit wel gedaan hebben en daar succesvol mee werden. Dit is het geval met Vicenzo Lancia die zijn carrière als accountant opgaf, om zicht volledig te storten op het ontwerpen en bouwen van Italiaanse auto’s. Als 25 jarige richtte hij samen met Claudio Fogolin zijn eigen autobedrijf op.

 

History of Lancia Documentary

 

Met een liefde voor alles wat mechanisch was en een bijna onovertroffen vaardigheid in motor diagnose en reparatie gecombineerd met zijn ervaring als testrijder voor Fiat, werd Vicenzo door Lancia gevraagd om een voertuig te ontwikkelen dat de perceptie van de Italianen, en misschien wel van de wereld, op auto’s zou veranderen. In 1907 onthulde hij de Alpha, een revolutionaire auto voor zijn tijd. Naast te zijn uitgerust met een stevige en betrouwbare motor, was de Alpha was verrassend licht: Vicenzo had een buisvormige structuur gebruikt in plaats van massief staal zoals de concurrenten.

 

Lancia Alpha

Lancia Alpha uit 1907

 

Zes jaar later kwam de Lancia Theta op de markt, de eerste Europese auto die was uitgerust met een los ingebouwd elektrische systeem los. Vóór de jaren 20, had Lancia ook twee typen motoren, een 45 graden V8 en een enorme en smalle 22 graden V12 gepatenteerd. Dergelijke ontwikkelingen zouden leiden tot de lancering van de spectaculaire Lambda in 1922, een model dat een optelsom was van vernieuwende engineering en design. De Lambda had onafhankelijke voorwielophanging, een verzonken transmissie tunnel en ‘s werelds eerste smalle V4-motor, om maar een paar van de vernieuwingen van deze auto te noemen.

 

In 1931 had Lancia het rijcomfort opgewaardeerd door de invoering van flexibele motorsteunen op de Astura en de ontwikkelingen en innovatieves bleven elkaar opvolgen met de Augusta uit 1933, een model uitgerust met hydraulische remmen en geavanceerde voor-en achterremmen.

 

Na de 1937 release van de Aprilia, ging Lancia zich toeleggen op het racen en deed dit met succes. Lancia zou ook haar hele team van technici uitlenen aan Ferrari, alsmede haar ontwerpen en hielp het team van Scuderia bij het winnen van het World F1 kampioenschap tijdens de jaren vijftig. De jaren zeventig waren getuige van de geboorte van een race-legende: de Stratos. De ultra-lichte body van aluminium en kunststof versterkt met glasvezel inspireerde de verschijning van latere modellen zoals de Beta, de Rally 037 en de Delta S4.

 

Lancia Stratos racing

Lancia Stratos race versie

 

Lancia Stratos

Lancia Stratos wegversie

 

Het succes van Lancia en haar reputatie begonnen begin jaren negentig te dalen, wat vooral te wijten was aan de betrouwbaarheid. Het bedrijf werkte hard aan een comeback met onder meer de Thesis, maar heeft haar eerdere successen nooit meer weten te evenaren.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant