MENU

Lancia Montecarlo

De Montecarlo (type 137) werd geproduceerd door Lancia in Italië tussen 1975 en 1981 en is ontworpen door Paolo Martin van Pininfarina. Het model was een door Pininfarina ontworpen sportauto met middenmotor waarvan er in totaal 7798 zijn gebouwd.

 

Auto’s uit de eerste serie, die werden geproduceerd van 1975 tot 1978, stonden bekend als Lancia Beta Montecarlo’s en die uit de tweede serie, geproduceerd 1980-1981, gewoon als Lancia Montecarlo’s.In beide gevallen Montecarlo werd gespeld als één woord , in tegenstelling tot de Monte Carlo in het Prinsdom Monaco. Beide series werden aangeboden in Coupé en Spider-versies, de laatste met een unieke roll-back handbediende targa stijl cabriokap. De Spider werd verkocht in de Verenigde Staten als de Lancia Scorpion in 1976 en 1977.

 

lancia montecarlo beta 1975

Lancia Montecarlo Beta

 

lancia montecarlo beta interieur

 

lancia montecarlo beta 1975 zijkant

 

De productieperiode werd onderbroken in 1979. Er werden 3558 eerste serie targa-modellen gebouwd en 817 tweede reeks targa-modellen; 2080 eerste serie en 1123 tweede serie coupés. En er zijn ook nog 220 racemodellen gebouwd (Lancia 037).

 

De Montecarlo was een achterwiel aangedreven, tweezits sportwagen met middenmotor. Pininfarina ontwierp het model als de opvolger van de Fiat 124 Coupe, maar dat werd uiteindelijke de Fiat X1/9 met een ontwerp van Bertone. In de vroege stadia van ontwikkeling werd de Montecarlo bekend als het Fiat X1/8 Project, waarbij Fiat Pininfarina de opdracht had gegeven om een ​​3,0 liter V6 middenmotor sportwagen bouwen. Hiervoor ontwikkelde Pininfarina voor het eerst een eigen chassis, het X1/8 chassis, dat niet gebaseerd was op een bestaande productie-auto. Door de oliecrisis, werd het project omgedoopt naar X1/20 en zou het blok een 2,0 liter worden. Het eerste model gebaseerd op dit X1/20 Project was de Abarth SE 030 in 1974. Het project werd doorgegeven aan Lancia, en werd gebouwd door Pininfarina, in Turijn, Italië. De Lancia Beta Montecarlo was de eerste auto die volledig in eigen huis werd gebouwd door Pininfarina.

 

Lancia lanceerde de Montecarlo als een premium alternatief voor de X1/9, met de 2 liter twin cam motor in plaats van de X1/9’s single cam 1300. Beide modellen maakten gebruik van een soortgelijke, op basis van de Fiat 128, MacPherson voorwielophanging en schijfremmen zowel voor als achter. Montecarlo’s waren beschikbaar als vaste “Coupé” en ook als “Spiders” met vaste A- en B-stijlen met een opvouwbaar canvas dak ertussen.

 

Eerste serie Montecarlo

De Beta Montecarlo werd uiteindelijk onthuld op de 45e Autosalon van Genève in maart 1975. De eerste serie werd gebouwd tot 1978 en werd Montecarlo Beta genoemd. Het model had een viercilinder lijnmotor met 120 PK waarmee volgens Lancia een topsnelheid van meer dan 190 km/u behaald kon worden en een sprint van 0 naar 100 km/u in 9,3 seconden. De Beta is te herkennen aan de vaste panelen aan de achterzijde boven de motorruimte en de 8,8Jx13 inch lichtmetalen velgen die uniek zijn voor dit model. Het interieur werd standaard bekleed met vinyl, maar stoffen bekleding was ook mogelijk. Een rechter zijspiegel was eveneens een optie. In 1978 werd de productie van de Beta Montecarlo stopgezet.

 

Lancia Scorpion in de Verenigde Staten

De Beta Montecarlo was ook twee jaar leverbaar in de Verenigde Staten tussen 1976 en 1977 maar dan als de Lancia Scorpion, omdat de naam Monte Carlo al in Amerika werd gebruikt door Chevrolet. Vanwege de strenge Amerikaanse emissie-eisen kreeg de Scorpion een kleinere 1756 cc Twin Cam motor met 81 PK, een stuk minder dan de 120 PK van de Montecarlo.

 

Lancia montecarlo

Lancia Montecarlo 2e serie

 

Lancia montecarlo tweede serie

 

Tweede serie

Na twee jaar afwezigheid kwam de herziene tweede serie in 1980 en de auto was nu gewoon gebadged als de Lancia Montecarlo. Aan de buitenkant waren de veranderingen het duidelijkst te zien vooral door de bijgewerkte typische Lancia split grille die voor het eerst geïntroduceerd was met de 1979 Delta. Daarnaast kreeg de achterkant meer glas voor betere zichtbaarheid en kwam er een aluminium strip over de zijkant van het model. Daarbij kreeg het model grotere acht-spaaks 5,5Jx14″ lichtmetalen velgen van de Beta. Het interieur kreeg nieuwe bekleding en een driespaaks stuur in plaats van het oude twee spaaks exemplaar. De motor werd ook herzien:. een hogere compressieverhouding, Marelli elektronische ontsteking en nieuwe carburateurs.

 

1981 Lancia Montecarlo Start-Up and Full Vehicle Tour

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant