MENU

Lancia Appia

De Lancia Appia werd in 1953 geïntroduceerd op de autoshow van Turijn als een vervanging voor de Ardea en zou tien jaar lang geproduceerd worden. De Appia was de laatste in een lange lijn van Lancia productie auto’s die teruggaat tot de Lancia Lambda (geïntroduceerd in 1922) die de zogenaamde ‘sliding pillar’ als voorvering hadden. Alle drie de series (Tipo 808/809/812) kregen een V4-motor met 1089 cc.

 

lancia appia sedan eerste serie

Eerste serie sedan

 

lancia appia suicide doors

Suicide deuren achter en geen B-stijl

 

De Appia werd bekend om zijn hoge kwaliteit in combinatie met eenvoudige technische verfijning waarmee heteen verdiende reputatie kreeg van betrouwbaarheid en lange levensduur. Het model heeft echter nooit de aandacht en waardering gekregen zoals de Aurelia en Flaminia. Niet door klassieke autoliefhebbers en ook niet door de pers.

 

Bedrijfswagen-model van de Appia

 

lancia appia berline

Lancia Appia Berline

 

lancia appia pininfarina

Pininfarina versie van de Appia

 

Naast het standaard sedan-model werden er een aantal Appia’s gebouwd met bodies van andere carrosseriebouwers, waaronder een Coupe door Pininfarina, een cabriolet en coupé Lusso door Vignale en een aluminium bodied GT door Zagato. Er werden in totaal drie series van Appia werden gebouwd. De eerste serie was een sedan die sterk leek op de Aurelia en tussen 1953 en 1956 werd geproduceerd. De tweede serie werd gebouwd tot 1959 en kreeg een langere wielbasis en een sterkere motor. Van deze serie was ook een tweedeurs model leverbaar. De derde serie was de krachtigste en werd gebouwd tussen 1959 en 1963. Dit model kreeg een nieuwe voorkant met een horizontale grille en lagere motorkap. Tussen 1960 en 1962 werd er ook nog zo’n 300 driedeurs bedrijfsauto’s gebouwd door Viotto met de naam Giardinetta.

 

In die tien jaar dat het model in productie was, werden er ongeveer 107.000 Appia’s gebouwd: 98.000 sedan-modellen, 3900 bedrijfsauto’s en 5161 exemplaren kregen een body van Pininfarina, Vignale of Zagato.

 

Lancia Appia Zagato GTZ 1957

Lancia Appia Zagato GTZ uit 1957

 

Lancia Appia Zagato GTZ 1957 achterzijde

Kleine vinnen op de achterzijde Lancia Appia Zagato GTZ uit 1957

 

De sportiever ogende varianten van Zagato waren de Zagato GT,GTS en GTE die tussen 1957 en 1962 werden geproduceerd. Hiervan werden in totaal 521 exemplaren gebouwd.

 

Lancia Appia Convertible Vignale

Lancia Appia spider Vignale


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant