MENU

Lancia Beta

Nadat Lancia was overgenomen door Fiat kwam het merk in 1975 met de Beta. De auto werd aangeboden als een sedan en een coupe met een kortere wielbasis. De motoren werden geleend van het nieuwe moederbedrijf Fiat, waarvan de basis versie 90 PK leverde. Later volgden de Lancia Beta Spider, gemaakt in samenwerking met de beroemde ontwerpstudio Pininfarina, de HPE en de Monte Carlo.

 

Lancia Beta sedan

Lancia Beta sedan.

 

Lancia Beta coupé

De coupé-versie van de Lancia Beta was de tweede versie die in de showrooms verscheen. Het was een 2+2 uitvoering met een bredere wielbasis. Dit leidde ook tot een restyling van de carrosserie. De coupé versie werd 11 jaar gebouwd en in die tijd rolden er bijna 12.000 auto’s van de band.

 

Lancia Beta coupe

Lancia Beta coupe.

 

Lancia Beta Spider

Na de Berlina en de Coupé-versie was het de beurt aan de Spider. In De Verenigde Staten werd de Spider Zagato genoemd naar de bekende ontwerpstudio. Het ontwerp van de coupé vormde de basis, maar dan met een kortere wielbasis. De auto had een targa top dakpaneel en rolbeugel voor extra bescherming. De Spider werd ook wel geschreven als Spyder om zo duidelijk te maken dat het om de Lancia Spider ging en niet om de de Alfa Romeo Spider.

 

Lancia Beta spider

Lancia Beta Spider.

 

Lancia Beta HPE

De Beta HPE was een driedeurs sportieve stationwagon of shooting-brake die in maart 1975 op de markt kwam. HPE stond voor High Performance Estate, en later voor High Performance Executive. Dit model de langere wielbasis van de berline combinatie met de voorkant en deuren van de coupé. De HPE werd in huis bij Lancia ontworpen met Castagnero als styling consultant. Bij de lancering kreeg het model een 1600 of 1800 motor met dubbele nokkenassen, die in november van hetzelfde jaar al werden vervangen door een nieuw 1.6 en 2.0 blok. In 1978 werd het model omgedoopt tot de Lancia HPE (zonder de Beta). In 1984 werd een 2.0 VX supercharged versie beschikbaar. Net als alle andere auto’s uit het Beta gamma werd de productie van de HPE stopgezet in 1984. Er waren toen 71.258 exemplaren gebouwd.

 

lancia beta HPE

Lancia beta HPE

 

Lancia Beta Monte Carlo

Chronologisch gezien was dit de laatste versie van de Lancia Beta en ook deze variant werd ontworpen door Pininfarina en zelfs gebouwd door dezelfde partij. Er werden twee generaties gebouwd met een pause van twee jaar tussen die twee. In totaal zijn er 7595 Montecarlo’s gebouwd.

 

Lancia Beta Montecarlo

Lancia Beta Montecarlo

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant