Lancia Delta

De eerste Lancia Delta (Type 831) was een vijfdeurs hatchback op basis van de Fiat Ritmo , ontworpen door Giorgetto Giugiaro en uitgebracht in 1979 op de Frankfurt Motorshow. Tussen 1980 en 1982, werd deze auto ook in Zweden verkocht door Saab Automobile met als label Saab-Lancia 600. De Lancia Delta had een eigentijdse vormgeving en werd in 1980 zelfs Europese Auto van het Jaar. Het model moest gaan concurreren met de Volkswagen Golf. De eerste versies van de Delta kregen een bescheiden 1300 of 1500 cc motor met respectievelijk 75 PK en 85 PK. Later kwamen er meer motor opties beschikbaar, samen met de mogelijkheid voor een automatische transmissie.

 

Lancia Delta 1983

Lancia Delta uit 1983.

 

Lancia Delta Integrale

De Delta kwam ook als ‘lefthand drive only’ op de Britse markt in 1980 en bleef vrijwel ongewijzigd tot 1986, toen kleine wijzigingen aangebracht werden in het design van de carrosserie van de auto’s, de motoren werden bijgewerkt er vier wiel aangedreven modellen werden geïntroduceerd. De gewone Delta-modellen waren kleine familie auto’s, maar het meest bekende model was de Delta HF Integrale, een four-wheel drive hot hatch met een krachtige turbo benzinemotor.

 

Lancia Delta Integrale

Lancia Delta Integrale.

 

Lancia Delta Integrale Evo II.

 

Lancia Delta WRC

Een getweakte versie van de HF domineerde het World Rally Championship met maar liefst 46 WRC overwinningen en zes keer op rij kampioen onder de constructeurs tussen 1987-1992. Deze S4 was een mid-engined vierwiel aangedreven rally-kanon met turbo die een kleine 500 PK in de strijd gooide.

 

Lancia Delta rally

De succesvolle Lancia Delta rallywagen.

 

De afschaffing van groep B in de rallysport aan het einde van het seizoen 1986, maakte een einde aan de zegentocht van de Delta ondanks dat de Peugeot 205 T16 het kampioenschap won. De Delta HF 4WD was niet ideaal voor groep A rally , maar de auto werd toch succesvol aangepast tot een geduchte vierwiel aangedreven concurrent waarmee Lancia in 1987 het kampioenschap wist te winnen. Dit was het begin van 6 overwinningen op rij tot 1993. Als consumenten-auto verving de HF 4WD de Delta HF Turbo als het vlaggenschip van de Delta range.

 

De HF Turbo was een pittige auto en de handling was goed voor een voorwielaangedreven auto. Eén van de kenmerken van de Delta HF 4WD is het understatement van de carrosserie styling. Er is zeer weinig onderscheid tussen deze versie en bijvoorbeeld de eerste Turbo behalve het vier koplampsysteem, mistlampen gemonteerd in de voorspoiler, onopvallende 4WD badges op de achterklep, kleine side skirts en twee verhoogde luchtinlaten op de motorkap. De latere auto is dan ook vrijwel niet te onderscheiden van bijvoorbeeld de 1600 cc HF Turbo.

 

Lancia Delta integrale evoluzione 2

Lancia Delta integrale Evoluzione 2.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant