MENU

Lancia Delta

De eerste Lancia Delta (Type 831) was een vijfdeurs hatchback op basis van de Fiat Ritmo , ontworpen door Giorgetto Giugiaro en uitgebracht in 1979 op de Frankfurt Motorshow. Tussen 1980 en 1982, werd dit model ook in Zweden verkocht door Saab Automobile met als label Saab-Lancia 600. De Lancia Delta had een eigentijdse vormgeving en werd in 1980 zelfs Europese Auto van het Jaar. Het model moest gaan concurreren met de Volkswagen Golf.

 

Lancia Delta 1983

Lancia Delta uit 1983

 

Delta I, gebouwd van 1979 tot 1994

De Delta I kreeg een andere achterwielophanging dan de Fiat Ritmo. Ook waren de motoren aangepast en leverden meer vermogen dan in de Ritmo, ook al waren de prestaties nog niet bijzonder te noemen. De eerste versies van de Delta kregen een bescheiden 1300 of 1500 cc motor met respectievelijk 75 PK en 85 PK. Later kwamen er meer motor opties beschikbaar, samen met de mogelijkheid voor een automatische transmissie. Het model werd alleen geleverd als vijfdeurs hatchback. Lancia bracht in 1982 echter ook de Lancia Prisma op de markt, dit was de sedan-versie van de Delta onder een andere naam.

 

De eerst generatie was leverbaar met een 1.3 liter, 1,5 liter of 2,0 liter viercilinder-blok en daar werd door de Italianen stevig in gevarieerd met onder andere een HF Turbo-versie, een HF Integrale en een HF Evolutione. Deze laatste perste er maar liefst 21 PK uit en was voorzien van vierwielaandrijving. Later kwam er ook een Evoluzione II, deze had nog 5 pk extra. De meesten kennen de Delta dan ook vooral van deze versie. Het was feitelijk een rallywagen voor de openbare weg en uit ervaring weten we dat het een feestje is om in te rijden.

 

Lancia Delta in de World Rally

De sportieve versie van de eerste generatie Lancia Delta domineerde in het Wereldkampioenschap Rally. Lancia pakte zes keer achtereen de titel bij de constructeurs (1987 tot en met 1992) en drie keer bij de rijders (1988, 1989 en 1991) met een getweakte versie van de HF. Deze S4 was een mid-engined vierwiel aangedreven rally-kanon met turbo die een kleine 500 PK in de strijd gooide. De afschaffing van groep B in de rallysport aan het einde van het seizoen 1986, maakte een einde aan de zegentocht van de Delta ondanks dat de Peugeot 205 T16 het kampioenschap won. De Delta HF 4WD was niet ideaal voor groep A rally , maar de auto werd toch succesvol aangepast tot een geduchte vierwiel aangedreven concurrent waarmee Lancia in 1987 het kampioenschap wist te winnen. Dit was het begin van 6 overwinningen op rij tot 1993. Als consumenten-auto verving de HF 4WD de Delta HF Turbo als het vlaggenschip van de Delta range.

 

Lancia Delta rally

De succesvolle Lancia Delta rallywagen

 


Actie met Carlos Sainz in een Delta HF Integrale in 93

 

Lancia Delta Integrale

De Delta kwam ook als ‘lefthand drive only’ op de Britse markt in 1980 en bleef vrijwel ongewijzigd tot 1986, toen kleine wijzigingen aangebracht werden in het design van de carrosserie van de auto’s, de motoren werden bijgewerkt er vier wiel aangedreven modellen werden geïntroduceerd. De gewone Delta-modellen waren kleine familie auto’s, maar het meest bekende model was de Delta HF Integrale, een four-wheel drive hot hatch met een krachtige turbo benzinemotor.

 

Lancia Delta Integrale

Delta Integrale

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=PI–8IH5XJw
Rondje in en om de Delta Integrale Evo II

 

HF Turbo-versie

De HF Turbo was een pittige auto en de handling was goed voor een voorwielaangedreven auto. Eén van de kenmerken van de Delta HF 4WD is het understatement van de carrosserie styling. Er is zeer weinig onderscheid tussen deze versie en bijvoorbeeld de eerste Turbo behalve het vier koplampsysteem, mistlampen gemonteerd in de voorspoiler, onopvallende 4WD badges op de achterklep, kleine side skirts en twee verhoogde luchtinlaten op de motorkap. De latere auto is dan ook vrijwel niet te onderscheiden van bijvoorbeeld de 1600 cc HF Turbo.

 

Lancia Delta integrale evoluzione 2

Lancia Delta integrale Evoluzione 2

 

In 1993 liep de productie van de eerste generatie ten einde en stonden er meer dan een half miljoen exemplaren op de teller in de fabriek in Turijn. De tweede generatie van de Lancia Delta was aanstaande.

 

Lancia Delta 1.6e, tweede generatie 1995

Foto: Rutger van der Maar

Lancia Delta II 1.6e

 

Lancia Delta II, gebouwd tussen 1993 en 1999

In 1993 bracht Lancia de tweede generatie Delta op de markt. Het model werd voorgesteld op de autosalon van Genève. Net zoals bij zijn voorganger werd de techniek gebaseerd op de C-segment auto van Fiat, dit keer was dat de Fiat Tipo. In 1995 breidde Lancia het Deltagamma uit met een 3-deurs versie, genaamd HPE (High Performance Edition). Dit was niet de eerste keer dat Lancia deze naam gebruikte, want in de jaren zeventig bood Lancia een HPE versie aan van de Beta. Net zoals bij zijn voorganger werd er ook een sedan aangeboden, de Dedra. Deze werd echter een segment hoger geplaatst en moest zodoende, samen met een stationwagon, de concurrentie aangaan met onder meer de Audi 80/A4. De Dedra werd overigens al in 1989 geïntroduceerd als opvolger van de Prisma, maar deelt wel de meeste technieken met de Delta II. Dit model zou nooit het succes behalen van de eerste serie.

 

Tegenwoordig valt Lancia onder Chrysler. De productie van de Delta stopte in augustus 2014.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant