MENU

Lancia Prisma

De Lancia Prisma is een sedan versie van de Lancia Delta en werd gebouwd op hetzelfde platform als de Fiat Ritmo en Regata. Maar waar de Lancia Delta zijn weg had gevonden naar het circuit, lukte dit met de Prisma niet. De krachtigste motoren kwamen van Fiat en waren 2.0 liter blokken met dubbele bovenliggende nokkenassen. Lancia modificeerde deze met eigen aluminium koppen en systemen voor brandstofinjectie en koppelde dit aan een vierwielaangedreven transmissie genaamd “Integrale”.

 

Lancia Prisma

Lancia Prisma

 

Eerste serie Prisma

De eerste serie werd gebouwd tussen 1982 en 1986 stond in 1983 in de Italiaanse showrooms. Het assortiment bestond op dat moment uit vijf modellen, gelijk aan die van de pas herziene Delta uit 1982. De Prisma 1300 werd aangedreven door een 1301 cc motor met een 5-versnellingsbak, goed voor 78 PK. Een 1498 cc leverde 85 PK en kwam met dezelfde handbak of met Lancia’s eigen door Verrone gebouwde 3-traps automatische transmissie op de Prisma 1500 automatica.

 

Het topmodel was de Prisma 1600 met 105 PK aan vermogen uit de twin-cam-motor van de Delta 1600 GT. Net als de Delta GT was de Prisma 1600 ook uitgerust met vier schijfremmen, een 5-versnellingsbak met speciale verhoudingen en banden met een lager profiel op bredere wielen. Dit model was leverbaar met enkele exclusieve opties waaronder airconditioning.

 

In juni 1984 kwamer ook een diesel op de markt; het was de eerste moderne personenauto met dieselmotor van het merk. Lancia moest wel aan de diesels want meer dan een derde van de Italiaanse verkopen in de Prisma’s-klasse waren dieselaangedreven auto’s. Er werden ook enkele updates geïntroduceerd met de diesel, waaronder optionele hydraulische stuurbekrachtiging, opnieuw ontworpen stoelen, nieuwe gestreepte stoffen bekleding en een vierspaaks stuurwiel. Ongeveer een jaar later volgde de Prisma-turbodiesel met een 1.9 liter motor die goed was voor 80 PK.

 

Lancia Prisma dashboard

Lancia Prisma dashboard

 

Tweede serie Prisma

In 1986 werden er wijzigingen aangebracht aan het exterieur en interieur van de auto. Het model kreeg modernere, omhullende bumpers met aan de voorzijde geïntegreerde mistlichten. De opnieuw ontworpen grille en motorkap toonden duidelijk overeenkomsten met de Lancia Thema. Ook nieuw waren het ventilatierooster op de C-stijl en de wieldoppen. Het interieur kreeg nieuwe stoelen, nieuwe instrumenten en airconditioning.

 

Het assortiment van deze tweede serie omvatte zeven modellen, waarvan er twee volledig nieuw waren. Dit model zou in productie blijven van 1986 tot 1989.

 

Spot - Lancia Prisma II generazione- Grattacielo (1986)

Italiaanse commercial Prisma II


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant