MENU

Lancia Trevi

Begin jaren tachtig kwam Lancia met nog een sedan op de markt: de Lancia Trevi (Type 828), ook wel in de eerste jaren bekend als Beta Trevi werd gebouwd tussen 1980 en 1984. Het model was de opvolger van de Lancia Fulvia en de Lancia Rally (037). De naam Beta Trevi kwam uit het feit dat de saloon was gebaseerd op het oudere model, de Lancia Beta, maar het kwam met een gemodificeerd onderstel.

 

De Trevi werd geleverd met veel variaties motoren onder de kap, met als topper een Volumex versie die een Rootes-supercharger had die op de tweeliter motor was geschroefd. Modehuis Zegna was verantwoordelijk voor de bekleding van het interieur. Daarnaast is er iemand compleet losgegaan op het dashboard met op zijn zachtst gezegd een ‘apart’ resultaat.

 

Lancia Trevi

Lancia Trevi

 

Prototype: de Lancia Trevi Bimotore

Met de Lancia Trevi zocht Lancia naar een volwaardige opvolger van de Lancia 037, ook wel de Lancia Rally genoemd. De Lancia Rally met achterwielaandrijving had al wonderen verricht door opkomende Audi- en Peugeot-auto’s met vierwielaandrijving te verslaan maar de duidelijke technische superioriteit van deze rivalen overtuigde Lancia er echter van om een nieuwe model met vierwielaandrijving te ontwikkelen.

 

Giorgio Pianta (teammanager van Abarth) besloot tot het ontwerp en de bouw van een auto die twee motoren gebruikte om vierwielaandrijving te bieden. Het uitgangspunt was de nieuwe Lancia Trevi Volumex, uitgerust met een supercharged motor van twee liter die het essentiële koppel bij lage toerentallen leverde dat nodig was om rally’s te winnen. Het idee klinkt even briljant als absurd.

 

Pianta nam geen halve maatregelen. Hij haalde de achterbank eruit en liet aan de achterkant van de carrosserie een opening over voor een subframe (net als die aan de voorkant) waarin een tweede motor zou passen, identiek aan de eerste. De volledige vooras, motor, versnellingsbak en ophanging werden gekopieerd naar de achterkant. De achterdeuren werden dichtgelast en voorzien van grote luchtinlaten die de middenmotor koelden. De deflector op de achterste stijl werd ook geopend om een andere luchtinlaat te bieden. Het model had dus op papier 2 x 135 PK.

 

Lancia Trevi Bimotore

De bijzondere Lancia Trevi Bimotore met twee motoren en vierwielaandrijving

 

De oplossing werd uiteindelijk niet overgenomen voor de opvolger van de Lancia Rally, de Delta S4, maar merkwaardig genoeg zijn er enkele overeenkomsten te vinden in de wegversie van de S4: het model heeft een in het midden midden gemonteerde motor, ingesloten in een behuizing bedekt met hetzelfde beige tapijt, wat exact dezelfde oplossing was die Pianta in de Trevi Bimotore had aangenomen. Een andere overeenkomst waren de verwijderbare velgen die identiek waren aan die op de commerciële S4, omdat de Trevi Bimotore werd gebruikt om de speciale Pirelli-banden te testen die speciaal voor de nieuwe Lancia werden geproduceerd.

 

Lancia Trevi Bimotore – Two souls in one car

De Lancia Trevi Bimotore in actie

 

Lancia Trevi interieur

Lancia Trevi interieur met het bijzondere dashboard

 

De 1165 kilo wegende Lancia Trevi had een viercilinder lijnmotor onder de motorkap die werd bediend met een handbak met vijf versnellingen of een automaat met drie versnellingen. Het model zou worden opgevolgd door de Lancia Prisma en de Lancia Thema. In de rallysport kwam Lancia met de Delta S4.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant