MENU

Lancia Florida

De Lancia Florida was de naam van twee studiemodellen op basis van de Lancia Aurelia, gebouwd door Lancia in samenwerking met Pininfarina tussen 1956 en 1957. Beiden modellen werden geproduceerd in zeer kleine aantallen en worden beschouwd als meesterwerken van de Italiaanse auto-ontwerpindustrie. Op basis van dit model werd later de Lancia Flaminia ontworpen.

 

Lancia Florida 1956

Lancia Florida I 1956

 

Florida I

Voor de productie van het eerste prototype waren bij Pininfarina 10 werknemers vrij gemaakt, waarschijnlijk onder leiding van Francesco Martinengo. Op 2 april 1955 werd Antonio Fessia de nieuwe technisch directeur bij Lancia en hij werkte verder aan de auto. De V6-motor werd ontwikkeld door Francesco de Virgilio. De Florida had aanvankelijk een conventionele DeDion achteras, maar Fessia eiste een in-house ontwikkeling, die in de hoek van 20 graden werd geplaatst. De eerste Florida werd in september 1955 voltooid. Het model had vier naar elkaar scharnierende deuren zonder B-stijl. Naast de limousine versie werd er ook een coupe gebouwd. Het was een van de eerste auto’s die het wapenvormige Lancia logo kreeg.

 

Lancia Florida

Lancia Florida

 

Lancia Florida

 

Florida II

De Florida II was een coupe met frameloze ramen op de deuren en ook zonder B-stijl. Naast de twee-deurs modellen werd ook een driedeurs exemplaar gebouwd die alleen een extra deur aan de bestuurderskant had. Het model kreeg een 2266 cc V6-motor met 87 PK. Verder werden er twee rechts gestuurde vierdeurs exemplaren gebouwd.

 

Lancia Florida II

Lancia Florida II

 

Het productiemodel van de Lancia Flaminia Coupe leek op de Florida II, maar had echter wel een B-stijl en was significant korter. De Florida II wordt gezien als een voorloper van veel latere coupes zoals de coupe varianten van de Mercedes-Benz W 124 en de Lancia Kappa.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant