MENU

Lancia Gamma

In 1976 werd de Lancia Gamma gepresenteerd op de Motor Show van Genève. Het model was gebouwd voor het hogere segment als het nieuwe vlaggeschip model en moest het gat vullen dat de Flavia had achtergelaten. Er was ook een Berline versie die ook saloon werd genoemd, maar de aut o werd populair als coupé. Net als met andere Lancia modellen uit deze periode, werd het ontwerp getekend door Pininfarina. In totaal zijn er ruim 15.000 van gemaakt.

 

Lancia Gamma fastback

Lancia Gamma

 

De Lancia Gamma leek alles te hebben om een groot succes te worden en de pers was het daarmee eens. Vooral het veercomfort en de wegligging en handelbaarheid gooiden hoge ogen onder pers en publiek. De auto werd standaard geleverd met stuurbekrachtiging; rondom bekrachtigde schijfremmen en handgeschakelde vijfbak. In de eerste jaren had de Gamma echt problemen met de motor. Er was een unieke, geheel uit aluminium vervaardigde 2,5 liter-boxer ontworpen met bovenliggende nokkenassen (voor de Italiaanse markt was er om fiscale redenen ook een tweeliter-versie).

 

Achttien jaar lang bleef dit de grootste 4-cilinder boxer ooit gebouwd. Er waren echter kwaliteitsproblemen met de nokkenassen, die veel te snel sleten en er was een constructiefout gemaakt. Vooral bij een koude start wilde de belasting wel eens zo groot worden dat een snaar van een van de nokkenassen versprong en dan liepen de linker zuigers op de kleppen met als gevolg veel hoge reparatiekosten. Ook hadden de auto’s vaak koelproblemen, wat kapotte cilinderkoppakkingen en dus eveneens ingrijpende reparaties.

 

Net als de sedan-versie, werd de coupé ook ontworpen door Pininfarina. De auto werd in 1977 geïntroduceerd en werd gebouwd onder supervisie van Fiat. Het model heeft een in lengterichting geplaatste motor met voorwielaandrijving. In 1980 stopte de productie op 6789 verkochte exemplaren.

 

Lancia Gamma coupe

De coupé-versie

 

lancia gamma interieur

Interieur van de Lancia Gamma

 

Lancia gamma olgiata

De estate versie met de fraaie naam “Olgiata”
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant