MENU

Lancia Thema

De Lancia Thema werd gebouwd tussen 1984 en 1996 door Lancia maar onder supervisie van Fiat. Met de naam van de Italiaanse designer Pininfarina op zijn CV, was de Thema de meest ruime en de meest comfortabele auto van alle Europese auto’s van dat moment. Deze auto was een reactie op de Britse markt, die eerder de Lancia Beta hadden afgebrand vanwege zijn gevoeligheid voor roest. Als antwoord hierop kwam Lancia met de Thema die een verzinkt stalen chassis kreeg en een groot aantal luxe accessoires en hoog niveau van afwerking om zo de Lancia merknaam herstellen. De eerste generatie werd tot 1988 gebouwd.

 

Lancia thema 8.32 1988

Foto: www.klassiekerweb.nl

Lancia Thema 8.32 uit 1988

 

De auto was leverbaar als berlina (sedan) en als SW (station wagon). De Thema maakte deel uit van het Tipo Quattro project; een samenwerkingsverband tussen Fiat Lancia – Saab en Alfa Romeo waarbij het chassis bij de verschillende merken gelijk was. De andere merken kwamen met de Fiat Croma, de Alfa Romeo 164 en de Saab 9000.

 

Tweede generatie van de Lancia Thema

De Thema was een geslaagde vervanger voor de Lancia Beta en dus werd er een tweede generatie gelanceerd in 1988. De belangrijkste verandering die met deze nieuwe auto’s kwam, was een upgrade van de motoren die daarmee betere prestaties leverden. Er waren verschillende varianten beschikbaar, waaronder een atmosferische en turbo versie. Het was een L4 2.0 benzinemotor die werd ontwikkeld met Peugeot, Renault en Volvo.

 

Derde generatie van de Lancia Thema

Met de derde generatie van de Thema in 1995, besloot Lancia om de rechts-gestuurde auto markt te verlaten, aangezien de verkopen tegenvielen. In Italië werd Lancia nog steeds gezien als een serieuze kanshebber op de markt. De derde generatie Thema kreeg een 3,0 liter Alfa Romeo V6 motor die uiteraard meer vermogen had. De opvolger van de Thema werd de Khappa, die het redelijk deed.

 

Lancia thema 8.32 1988 profiel

Foto: www.klassiekerweb.nl

Lancia Thema uit 1988

 

Lancia Thema 8.32 met Ferrari motor

De Lancia Thema 8.32 een aangepaste Ferrari motor met 8 cilinders en 32 kleppen. Het motorblok uit de Ferrari 328 QV de basis voor deze variant en leverde 215 PK.. De 8.32 onderscheidt zich van de andere Thema’s doordat er veel hoogwaardige materialen gebruikt werden zoals een handgemaakt interieur van Poltrona Frau, daarnaast door de vijfgaats velgen en door de geïntegreerde elektrisch bedienbare spoiler. De 8.32 werd als eerste serie geproduceerd met 215 PK zonder katalysator, de tweede serie kreeg deze kat wel waardoor het vermogen terugging naar 205 PK.

 

Lancia thema 8.32 1988 motor

Wolf in schaapskleren met deze aangepaste Ferrari V8 met 215 PK

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant