MENU

Lancia Astura

De Astura zou de DiLambda vervangen en kwam uit in verschillende versies. Een daarvan was een kleinere versie, aangedreven door een 4 cilinder en de andere was groter en krachtiger en uitgerust met een V8 motor. Dit was de eerste generatie van de Astura , waarvan slechts 496 stuks zijn gebouwd. Het chassis kreeg echter talrijke wijzigingen en werd gebruikt door veel autofabrikanten om coupes, cabrio’s en sedans maken.

 

Lancia Astura

Lancia Astura

 

De Astura brak de ambitie van Vincenzo Lancia om zijn auto’s naar het Griekse alfabet te vernoemen. Na 1922, toen de fascistische partij van Benito Mussolini de verkiezingen won, veroverde een sterke nationalistische beweging het land. Lancia dacht dat het verstandiger zou zijn om de naam te gebruiken van een Italiaans eiland, waar oude Romeinse villa’s werden gebouwd.

 

Ongeacht of de auto als chassis of complete auto werd verkocht, Lancia voorzag de auto van een driespaaks stuurwiel en een dashboard. De wijzerplaten werden in het midden geplaatst. Vincenzo Lancia vond dat de bestuurder een individuele stoel moest hebben en wilde geen banken vooraan plaatsen. Bovendien was versnellingspook op de vloer gemonteerd, naast een hendel die nodig was voor een vaste gaspedaalstand.

 

De eerste generatie Astura 1933 werd gebouwd voor een jaar tot 1934, en de laatste modellen hadden hydraulische remmen, terwijl de eerste waren uitgerust met kabels voor het remsysteem met vier trommels. Onder de motorkap installeerde Lancia een V8-motor voor de Astura. Een voertuig met dezelfde vorm, maar met een inline-vier-eenheid, werd speciaal voor de Italiaanse autoriteiten en politie gebouwd.

 

De bouw van de tweede generatie van de Lancia Astura begon in 1933 en zou op een totaal komen van 750 stuks. Met dit model werden er enkele verbeteringen doorgevoerd, zoals de wijziging van de motorsteunen om geluid en trillingen te verminderen. Ook werd de motor opgewaardeerd naar een grotere versie met meer vermogen.

 

Lancia Astura

Lancia Astura Cabriolet Series III ‘Tipo Bocca’

 

Derde serie Lancia Astura

Van de derde generatie zijn een paar absolute pareltjes ontworpen. Lancia was voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het merk met hoogwaardig design, engineering en raffinement, waarbij de Astura zonder meer een van de modellen was dat deze lijst aanvoerde. Lancia gaf in die tijd vooraanstaande koetsbouwers volledige vrijheid om unieke carrosserieën naar wens van de klant te bouwen. Het merk leverde dan een kale basis met motor en techniek, waarna de designers in alle vrijheid hun unieke design erop konden loslaten, wat niet zelden leidde tot schitterende unieke modellen, zoals ook de Tipo Bocca.

 

Voor de derde generatie van de Astura besluit de Turijnse autobouwer een sportievere variant op de markt te brengen onder de naam ‘Corto’. Dit model kreeg een kortere wielbasis en een drieliter V8 die door een kleinere hoek smaller is dan de meeste andere V8-motoren. Uiteindelijk werden er door Lancia slechts 328 Corto’s gebouwd waarvan er zes onder handen zijn genomen door de beroemde coachbuilder Pininfarina.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant