MENU

Lancia Flaminia

Als vervanger van de Aurelia moest de Flaminia het luxe vlaggeschip worden van Lancia. De Lancia Flaminia, genoemd naar de Via Flaminia, de weg die van Rome naar Rimini leidt, werd geproduceerd van 1957 tot 1970. Het model kwam uit als coupe versie, maar er was ook een sedan en een cabriolet-versie beschikbaar en een lange limousine versie speciaal gebouwd voor ambtenaren. Deze auto werd gezien als een exclusieve auto vanwege het feit dat de carrosserie ontworpen was door een Italiaanse ontwerper. Het model was 13 jaar in productie en in die periode werden er echter maar 12.633 stuks verkocht.

 

Lancia Flaminia

Lancia Flaminia Sport

 

De sedan was de eerste versie die op de markt kwam met een ontwerp ontwikkeld op het Aurelia chassis, kreeg de Flaminia een groot aantal upgrades: onafhankelijke voorwielophanging, dubbele draagarmen, schokdempers en een anti-roll bar. Alle modellen werden geassembleerd in de Lancia fabriek in Borgo Sao Paolo volgens de specificaties van Pininfarina.

 

Flaminia Touring

Carrozzeria Touring ontwierp en bouwde de tweedeursversies van de Flaminia met aluminium carrosserie. Eerst aangeboden als een gesloten tweezits coupé (GT), later ook als een open tweezitter (Convertibile) of een gesloten 2 + 2 (GTL). Bij de GT en Convertibile werd de wielbasis aanzienlijk verkleind, waardoor er maximaal twee stoelen konden worden gemonteerd. De GTL, geïntroduceerd in 1962, was een 2 + 2 versie van de GT met een iets langere wielbasis en een hogere daklijn.

 

In 1961, toen Pininfarina-modellen werden uitgerust met hun 3B 119 PK sterke 2,5-liter motor met één drievoudige carburateur, kregen de Touring-modellen een inductie-indeling met drie dubbele Weber-carburateurs, waardoor het vermogen werd verhoogd tot 140 pk. De gewichtsbesparing van 200 kg, mogelijk gemaakt door de typische Superleggera Touring-carrosserie met aluminium panelen op een licht stalen frame, hielp de acceleratie.

 

LANCIA FLAMINIA 2800 3C Touring Cabriolet 1968 - Modest test drive with V6 engine sound | SCC TV

Geweldige Lancia Flaminia 2800 3C Touring Cabriolet uit 1968

 

Flaminia Zagato

Velen beschouwden de Lancia Flaminia Zagato als het beste en meest uitgebalanceerde ontwerp van Zagato. Het Zagato-model zag er erg aerodynamisch uit in aluminium, met koplampen die in de carrosserie waren gestroomlijnd en een dubbel bolvormig dak, toen het in 1958 op de Lancia-stand op het autosalon van Turijn werd getoond. De eerste Flaminia Zagato’s waren de meest gestroomlijnde versie, compleet met verzonken koplampen. Vanaf 1960 werden verticale lampen geïntroduceerd.

 

De ultieme Flaminia kwam toen Zagato de originele auto ombouwde tot de Super Sport. Dit model had een scherp gedefinieerde achterkant en de terugkeer van verzonken koplampen. De aerodynamica werd verder verbeterd en aangevuld met Weber 40 DCN carburateurs. De achterkant van de Super Sport toont het bewijs van de hedendaagse aerodynamische trend van het volgen van de afgesneden staart van professoren Kamm.

 

De snelste Flaminia-motor was de 3C, die stond voor drie carburateurs. Met enige verfijning leverde de ultieme Super Sport-motor van 2,8 liter 152 pk en een snelheid van meer dan 210 km/u. Een race-versie van de Flaminia Zagato leverde ongeveer 165 PK en de Flaminia’s kenden enig succes in de racerij.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant