MENU

De wederopstanding van Borgward

Woensdag 4 maart 2015 om 10:03 door Frank

De revival van oude merken kent vaak geen goede afloop, weten we als we naar het verleden kijken. Denk maar aan merken als Avions Voisin, Simca, Jensen (die nu overigens wel echt met iets nieuws schijnen te gaan komen), De Tomaso en Amilcar. En wat te denken van Spijker? Ok, er zijn auto’s gebouwd, maar Spijker was meestal om andere redenen in de pers. Toch hopen we van harte dat het Borgward gaat lukken. Christian Borgward, kleinzoon van oprichter Carl wil het merk van zijn opa laten herrijzen uit de dood. Dat wil hij onder andere doen met hulp van een Chinees geld.

 

borgward isabella autosalon geneve 2015

Borgward Isabella op de Autosalon van Genève

 

Borgward was een Duits automerk uit Bremen waar tussen 1939 en 1963 wagens als de Isabella en de 2300 van de band rolden. Door het failliet gaan van de Amerikaanse importeur kampte het bedrijf met grote overschotten en als gevolg verschenen geruchten over de moeilijke situatie van Borgward in de media. Dit ging van kwaad tot erger en uiteindelijk ging het merk failliet en ging oprichter en eigenaar Carl Borgward er aan onderdoor. Hij stierf tijdens de afwikkeling van het faillissement aan een hartaanval op 71-jarige leeftijd.

 

Kleinzoon Christian Borgward wil zijn familiemerk nu nieuw leven inblazen. Tien jaar geleden verwierf de familie de rechten op de naam en kondigde aan weer auto’s te gaan bouwen. Er zouden twee nieuwe middenklassers gebouwd gaan worden, maar die kwamen er nooit. Nu wordt er zelfs gesproken over een range van vijf modellen! Christian wil er duidelijk nog altijd voor gaan. In 2008 richtte hij in het Zwitserse Luzern het nieuwe bedrijf Borgward AG op. Karlheinz Knöss, voormalige chef van Daimler Benz bedrijfwagens, is een van zijn zakenpartners en hij heeft dus Chinees geld om mee te werken. Volgens berichten uit 2010 zijn er inmiddels al miljoenen euro’s in de ontwikkeling van een nieuwe Borgward gestoken. De vraag is wanneer we er wat van gaan zien. Voorlopig stond er in Genève alleen een fraaie Isabella.

 

Borgward's Homecoming Geneva 2015

 

Willen we een merk als Borgward weer op de weg zien, of moet het merk met rust gelaten worden? Van dat laatste weten we inmiddels al dat dat niet gaat gebeuren en dat Borgward binnen niet afzienbare tijd met een nieuwe auto zal gaan komen. We wachten het af.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*