MENU

Voorkom brand in je oldtimer

Vrijdag 11 april 2014 om 20:56 door Frank

Zo nu en dan lees je van die pijnlijke verhalen van mooie klassiekers die volledig zijn uitgebrand in een garage of tijdens het rijden. Eeuwig zonde! Brand kan om allerlei redenen ontstaan: kortsluiting, slijtage, sigaretten, lekkages en meer. Om ervoor te zorgen dat je de kans dat jou dit ooit overkomt zo klein mogelijk houdt, geven we hier een aantal tips om brand te voorkomen.

 

voorkom brand in je oldtimer

Voor deze klassieker kwam de hulp te laat…

 

Het belangrijkste is uiteraard dat al het onderhoud aan je klassieker tijdig en goed gedaan wordt en met de juiste onderdelen en gereedschappen (dit geldt overigens ook voor een moderne auto maar het heet nu eenmaal klassiekerweb). Achterstallig onderhoud is net zo slecht als onderhoud door iemand zonder kennis van zaken. Daarnaast is het goed om je auto regelmatig te controleren, let hierbij vooral ook op lekkages en of er nergens zaken aanlopen of schuren wat uiteindelijk altijd tot schade zal leiden of erger.

 

de accu

De bron voor je elektrische systeem is uiteraard de accu. Controleer altijd of de kabels goed op de polen vast zitten en dat de accu zelf goed vast staat. Deze kan niet gewoon los neergezet worden maar moet altijd vastgezet worden om te voorkomen dat hij tijdens het rijden kan verschuiven en er kabels los kunnen raken of erger.

 

slangen en leidingen

Om ervoor te zorgen dat er nergens vloeistoffen gaan lekker is het verstandig om regelmatig slangen en leidingen te controleren. Rubberen slangen kunnen uitdrogen of ergens zo lang tegenaan schuren dat er een gat in komt. Je kunt ze controleren door ze even te buigen en te kijken of er geen scheurtjes in zitten. Met wat siliconen olie hoedje rubberen slangen soepel. Metalen leidingen kunnen gaan roesten. Check deze dus ook goed.

 

Door leidingen stromen essentiële vloeistoffen die ook nog eens ontvlambaar kunnen zijn. Belangrijke controle dus(!)

 

Benzinelucht

Het kan gebeuren dat je tijdens het rijden een benzinelucht ruikt. Tenzij je op een windstille dag langs Schiphol rijdt, is het aan te raden om in zo’n geval ook even een goede controle te doen. De geur van benzine is meestal geen goed voorteken en kan duiden op een lekkage.

 

de uitlaat

Check of de uitlaat vrij hangt van de bodem en niet te dicht bij brandbaar materiaal in de buurt hangt. Een uitlaat wordt tijdens het draaien van de motor heet en kan dus als een brandstichter werken. Ook in de motorruimte dus goed kijken of er geen isolatiematerialen tegen delen aan kunnen komen die heet worden.

 

Elektronische installatie

Je komt allerlei variaties tegen van hoe het oorspronkelijk had moeten zijn: in elkaar gedraaide draden met ducktape eromheen, kroonstenen, lasdoppen en andere zaken die niet in een auto thuis horen. Het elektrisch systeem van een auto heeft stekkers en/of gesoldeerde draden, anders niet. Ben je met de elektrische installatie bezig, gebruik altijd goede stekkers of soldeer om een goede verbinding te maken. Alle andere creatieve oplossingen zijn minder veilig en kunnen door trillingen weer los raken. Hetzelfde geldt voor de zekeringkast: vervang een kapotte zekering door de juiste nieuwe zekering en los het niet op met een metalen klem, spijker of aluminiumfolie. Het is vragen om problemen.

 

kortsluiting door slechte bedrading

Typisch gevalletje van slechte bedrading

 

Last but not least kan de bedrading de oorzaak zijn. Zorg dat bedrading op de juiste manier vast ligt en niet gewoon los hangt of ligt. Losse bedrading kan gaan duwen en trekken vervolgens losraken of breken. Ook kan het tegen iets anders aan gaan schuren waardoor uiteindelijk de isolatie door schuurt en de (koper)draad bloot komt te liggen.

 

Lekkages

Lekkages op ongelukkige plaatsen kunnen kortsluiting veroorzaken en vervolgens brand. Check dus ook of je op vreemde plekken vocht ziet. Check vooral op plekken waar je het niet direct ziet. Dus onder raamrubbers, dakrubbers en rubbers tussen te openen delen zoals achterklep en deuren. Deze kunnen uitdrogen of een keer dubbel zitten en dan uiteindelijk inscheuren waardoor er water binnen kan komen.

 

Roken

Nu is roken in je oldtimer niet echt aan te raden want het gaat in de bekleding en in het dak zitten. Als het dan toch moet, zorg dan dat de asbak regelmatig geleegd wordt en dat je sigaretten goed uitdrukt. 

Veel mensen hebben tegenwoordig een schuimblusser in de auto voor het geval er toch iets misgaat. Je kunt er uiteraard ook een ander mee te hulp schieten, mocht je die ergens zien staan. Overigens wees een van onze lezers ons erop dat je echt voor een schuimblusser moet kiezen. Een brandblusser met sproeischuim is het meest geschikt bij een autobrand. In vergelijking met een poederblusser brengt het veel minder schade aan. Bovendien heeft een schuimblusser een langere blusduur en is de kans op heropflakkering kleiner dan bij een poederblusser.

 

Hoe snel het kan gaan is te zien in onderstaand filmpje. Let op, filmpje bevat schokkende beelden en kan heftige reacties veroorzaken bij liefhebbers van oldtimers.

 

SMILDE ;OLDTIMER IN BRAND; AUTOBRAND SMILDE ANTIEK

Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*