MENU

Faillissementsveiling Bertone

Zaterdag 12 september 2015 om 21:46 door Frank

Vorig jaar juli berichtten we bij Klassiekerweb al over het trieste feit dat designhuis Bertone faillissement had aangevraagd, en nu volgt dan het volgende onvermijdelijke en trieste bericht: de boel gaat onder de hamer.

 

Graaf Mario Revelli de Beaumont, Giovanni Michelotti, Franco Scaglione, Giorgetto Giugiaro, Marcello Gandini, Marc Deschamps. De lijst leest als een all-star team van Europese auto-ontwerpers van de 20e eeuw. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal hebben gewerkt met of voor Nuccio Bertone, die niet het talent had om zelf auto’s te ontwerpen, maar wel de gave had om talentvolle jonge designers te herkennen en hun genialiteit tot bloei te laten komen in de studio’s van Carrozzeria en later Stile Bertone.

 

bertone collectie moet na veiling in Italië blijven

 

En nu gaan veel van hun creaties, auto’s uit de eigen collectie van Bertone, auto’s verklaard tot Italiaanse nationale schat, onder de hamer tijdens een faillisementsveiling. Er valt een traantje in mijn toetsenbord tijdens het schrijven van dit artikel.

 

Nuccio was begin tachtig toen hij stierf in 1997. Hij liet zijn twintig jaar jongere vrouw beloven dat zij na zijn dood het bedrijf lang genoeg zou voortzetten om een 100-jarig bestaan te vieren. Stile Bertone haalde zijn feestje, maar zonder Nuccio was de geest uit de fles. Er werden zeker nog wel mooie modellen ontworpen, maar toch vroeg de Bertone businessgroep faillissement aan in 2014. En nu, op 14 september, worden de naam van het bedrijf en wat over is van zijn auto collectie verkocht op tijdens een twee weken durende online veiling. Gelukkig hoeft de oude Nuccio dit niet meer mee te maken.

 

Car Guy Tour 2009 - Bertone Collection

 

Bertone collectie

De collectie vertegenwoordigt een belangrijk stuk van de auto-ontwerp geschiedenis en het zou mooi zijn al in ieder geval een deel van de collectie bij elkaar kan blijven en niet alleen wordt doorverkocht aan mensen die op zoek zijn naar een goede investering. De collectie verdiend de warme vleugels van een liefhebber die de auto’s koestert, onderhoud en misschien ook wel tentoonstelt voor het publiek. Al vele jaren is de collectie te zien geweest voor bezoekers van studio Bertone, verscholen in de Valle di Susa, aan de voet van een berg Piemonte westen van Turijn in het dorp Caprie Stile.

 

Zes belangrijke concept cars uit de collectie – de Lamborghini Marzal, Lancia Stratos HF Zero, Chevrolet Testudo, Lamborghini Bravo en Athlon en Lancia Sibilo – zijn eigendom van Nuccio’s weduwe. Twee van deze auto’s waren eerder dit jaar op een veiling verkocht. De overige 76 voertuigen zijn uitgeroepen tot een Italiaanse nationale schat en zullen worden verkocht op de online veiling als een enkele partij met een verrassend laag minimum openingsbod van € 1,5 miljoen. Als een nationale schat, is het een voorwaarde dat de auto’s bij elkaar blijven en binnen de landsgrenzen van Italië blijven. Nu maar hopen dat dat dus ook zo blijft.

 

bertone collectie klaar voor online veiling

 

bertone collectie verklaart tot nationale schat

 

Wat ook wordt verkocht zijn de rechten op de naam en het merk Bertone. De opening bod voor die rechten is € 3 miljoen. We mogen hopen dat de naam niet wordt verkwanseld aan de eerste de beste Chinees die deze historische naam op een een wanproduct gaat plakken.

 

De veilingen lopen tot 03:00 op 28 september Meer informatie (Italiaans alert!) vind je op de website die is opgezet voor deze bijzondere veiling.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*