MENU

Once, twice, three times Bertone

Dinsdag 11 november 2014 om 14:07 door Frank

Het is niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat we aandacht schenken aan een designhuis of aan een aantal iconische ontwerpen. In dit geval valt de eer te beurt aan Bertone met drie ontwerpen uit de jaren zeventig. ‘Be rare and be square’ leek het motto in die tijd.

 

3 x bertone

3 keer Bertone

 

Jaguar Ascot

In 1977 kwam Bertone op de autoshow van Turijn met de sensationeel hoekige Jaguar Ascot. Het model was gebaseerd op de XJ-S. Voor een Italiaan was en is een designoefening op een Jaguar-gebaseerde auto altijd een uitdaging, niet in de laatste plaats omdat Jaguars van zichzelf al een sterk DNA hebben wat, als je er teveel aan ‘rommelt’, verloren gaat. Bertone had in voorgaande jaren al eerder verschillende Jaguar concepten ontworpen, maar de stijlvolle Ascot was iets heel anders en zeer sterk een Bertone-ontwerp.

 

jaguar ascot bertone

 

De conceptcar kreeg veel publiciteit mede omdat het model in de voetsporen trad van de Ferrari Rainbow en Lamborghini Bravo. Bertone was duidelijk verliefd op de scherpe hoeken en lijnen van dat moment en zette met haar ontwerpen een onderscheidende toon. De Ascot was met zijn bijzondere verschijning een verbetering op twee vlakken ten opzichte van de de XJ-S: het model was lichter, dankzij de aluminium constructie, en het had een hatchback achterklep net als de oude E-type. Hoe bijzonder zou het zijn geweest als dit model daadwerkelijk in productie was gegaan. Helaas heeft dit niet zo mogen zijn.

 

#1291. Jaguar ascot 1977 (Prototype Car)

Jaguar Ascot van Bertone

 

Ferrari Rainbow

De hoekige verhoudingen van de Ferrari Rainbow duiden er toch wel op dat het model nooit echt bedoeld was als productiemodel want dit ontwerp gaat vrij ver. Ook deze legendarische styling kwam onmiskenbaar van het designhuis Bertone en hoofddesigner Marcello Gandini die de vrijheid kreeg om te experimenteren met het Ferrari ethos en de vormtaal De scherpe en dramatische hoeken en lijnen waren ongekend voor een Ferrari-model.

 

Ferrari 308GT rainbow

 

ferrari 308 rainbow achterzijde

 

Toen het model voor het eerst werd getoond in 1976, moest het publiek nog behoorlijk wennen aan de controversiële vormen van de door Gandini ontworpen Lamborghini Countach en Ferrari 308 GT4 (waarop de Rainbow was gebaseerd), na de bijzondere lijnen van de Miura en 246 ‘Dino’ van voorgaande jaren. Begin jaren tachtig werden scherpe hoeken en lijnen de norm in de automobielindustrie wat een behoorlijke verandering was.

 

De auto kreeg een 3,0 liter V8 middenmotor met een handbak waarvan de basis interpretatie gezien kan worden als de dubbele koppeling die 35 jaar later voor het eerst gebruikt zou gaan worden in de 458 Spider.

 

Bertone Rainbow - Prototype

Ferrari 308GT Rainbow van Bertone

 

Lamborghini Bravo

De Lamborghini Bravo was een ook concept car-ontwerp van Marcello Gandini van Bertone. Het model werd voor het eerst gepresenteerd op de autoshow van Turijn in 1974. De Bravo werd ontworpen om ideeën te presenteren voor een mogelijke vervanging van de Urraco. Het volledig werkende prototype had een 300 PK sterke 3,0 liter V8 die de achterwielen aandreef en er werden bijna 270.000 testkilometers mee gereden voordat het model in het museum van Bertone werd geplaatst. De Bravo ging nooit in productie, maar veel stijlkenmerken werden geïnspireerd door de Countach, met inbegrip van de hoekige functies en raampartijen. Het interieur bleef echter zeer minimalistisch.

 

In 1987 werd de Bravo nog een keer van stal gehaald als mogelijk productiemodel naast de door Bertone gebouwde Fiat X1/9. Dit ging uiteindelijk toch niet door. Op 21 mei 2011 werd de auto werd verkocht op de veiling bij Villa d’Este (Italië) voor € 588.000.

 

lamborghini bravo bertone

 

lamborghini bravo bertone achterzijde

 


Lamborghini Bravo van Bertone

 

Welke van de drie had van jou in productie gemogen? Misschien wel alledrie of geen van allen?


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*