MENU

Jaguar

Jaguar Cars is een autofabrikant uit Engeland die zich toelegt op de productie van luxe auto’s. Tegenwoordig is het onderdeel van de Indiase Tata Group.

 

Geschiedenis van Jaguar

In 1921 richtte Williams Lyons de Swallow Sidecar Company op, met deze gebeurtenis werd de basis gelegd voor het merk dat later Jaguar zou gaan heten. De pas 21 jarige Lyons maakte samen met zijn vriend William Walmsley zijspannen van goede kwaliteit, maar al snel richtten ze zich hun aandacht op automobielen. Ze zagen in de opkomst van de auto meer brood en gingen carrosseriën bouwen voor merken als Austin, Fiat en Standard. De meest succesvolle koetswerken waren voor de Austin Seven. In 1931 verhuisde Swallow Sidecar naar Coventry, waar Lyons en Walmsley in 1931 met de bouw van eigen auto´s begonnen.

 

Swallow Sidecar Coach Building Company 1922

Foto: jaguar.co.uk

Aankondiging opening eerste fabriek

 

In de jaren dertig verschenen diverse modellen onder de naam Silver Swallow, onder andere de SS I en de SS II, waarbij het de ontwikkeling zich meer en meer toespitste op snelheid en luxe. In 1935 uitte dit zich in de SS Jaguar 2.5 liter Sport Saloon en luidde het begin in van het merk Jaguar.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

In 1948 presenteerde Jaguar één van hun mooiste sportwagens: de XK 120. Het werd de grote sensatie van de London Motor Show. Onder de kap zat de beroemde XK-motor, de voorganger van de Jaguar-motor van vandaag. Een nieuwe generatie Jaguars werd na de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd en begon in 1950 met de Mark VII. Opvallend aan deze auto was de zescilinder motor die twee bovenliggende nokkenassen had.

 

jaguar XK120

De Jaguar XK 120 was de grote sensatie op de London Motor Show van 1958.

 

In 1955 werd de opvallende 2.4 liter MK I gepresenteerd. De wagen had een zelfdragende carrosserie en een kleine motor. De techniek was hetzelfde als die van de grote Jaguar. Twee jaar later vernietigde een grote brand een deel van de Jaguar-fabriek. Maar de fabriek werd herbouwd en in 1961 werd op de autosalon van Genève de E-type gepresenteerd. De carrosserie was ontworpen door William Lyons en Malcolm Sayer en de wagen was als coupé en als cabriolet te koop. De E-type werd een doorslaand succes.

 

jaguar e-type

Het fantastische design van de Jaguar E-type

 

Zeer succesvol is de Jaguar XJ Serie waarvan grote aantallen werden verkocht. De XJ serie werd gepresenteerd op de London Motor Show in oktober 1968, als opvolger van de Jaguar 420 en 420G, en luidde voor Jaguar Cars een nieuw tijdperk in. Het model werd een aantal keer op diverse punten gewijzigd, maar het concept was zo goed en de vormgeving zo aansprekend, dat de huidige XJ V8 Serie nog altijd talloze overeenkomsten met het ´oermodel´ uit 1968 biedt.

 

jaguar XJS

De Jaguar XJS die ook met een V12 geleverd werd

 

De Ford Motor Company nam Jaguar Cars in december 1990 over en bracht het merk – naast Volvo personenauto’s, Land Rover en Aston Martin – onder in de Premier Automotive Group. In 2007 werd het merk samen met Land Rover ondergebracht bij de Indiase autofabrikant Tata.

 Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant