MENU

Volvo

Volvo Car Corporation is een Zweeds automerk. Het merk werd op 10 augustus 1926 opgericht als onderdeel van de kogellagerfabrikant SKF. Het allereerste Volvo-model dat de fabriek uitrolde, was de Volvo ÖV4 uit 1927.

 

Volvo Cars: History Since 1927

 

Geschiedenis van Volvo

In 1907 richtte Sven Wingquist de AB Svenska Kullager Fabriken, oftewel SKF op. Deze fabriek zou uitgroeien tot de grootste kogellagerfabrikant ter wereld. In 1914 werd Björn Prytz van SKF naar de Verenigde Staten gestuurd om te uit te zoeken of een goedkope kogellager onder de naam Volvo een levenskans bezat. Het gevolg was dat op 11 mei 1915 SKF Volvo als merknaam liet registreren. Volvo is Latijn voor “ik rol” en komt van het werkwoord “volvere”. De registratie voor het Latijnse “ik rol” gold niet alleen voor kogellagers, maar onder andere ook voor automobielen en andere transportmiddelen.

 

geschiedenis van Volvo

 

In 1914 werd op het eiland Hisingen Hisingen Nordiska Kullagerfabriken i Göteborg (NKA) opgericht om met SKF te kunnen concurreren. Dat lukte niet, mede omdat SKF de prijs van de Volvolagers verlaagde. SKF nam NKA over en kreeg daardoor ook de beschikking over de fabriekslokalen op Hisingen. Na deze overname werd Volvo in 1919 op de plank gelegd en ging verder door het leven als een papieren bedrijf. Het openbreken van de Amerikaanse markt met behulp van Volvolagers bleek namelijk niet haalbaar te zijn.

 

Auto’s

Door omstandigheden kwamen Assar Gabrielsson en Gustaf Larson, die beiden nog bij SKF had hadden gewerkt, in de positie om te starten met de productie van Volvo auto’s. op 14 april 1927 rolde de Volvo ÖV4 van de band voor de Amerikaanse markt. De autogas een prijskaartje van 4800 Zweedse kronen. Een prijs die de PV444 ook zou krijgen bij de introductie in 1944.

 

volvo öv4

De öv4 uit 1927.

 

Tijdens de jaren onder Assar Gabrielsson en Gustaf Larson groeide het merk gestaag, zowel op personenauto- als op vrachtwagengebied. SKF leende de autofabrikant geld, Volvo kocht de motorenleverancier Penta en de versnellingsbakkenleverancier Köpings Mekaniska Verkstad en nam na de Tweede Wereldoorlog een grote stap op de wereldpersonenautomarkt met de PV444. Toch zou pas bij het aantreden van Gunnar Engellau in 1956, als opvolger van Assar Gabrielsson en Gustaf Larson, het bedrijf pas echt gaan floreren.

 

volvo katterug

De PV544 werd gebouwd van 1958 tot 1965 en kreeg de toepasselijke naam kattenrug.

 

Onder de periode Gunnar Engellau zette het merk een sterke voet op de Amerikaanse markt. Bovendien expandeerde het bedrijf krachtig met behulp van geheel nieuwe fabrieken in Göteborg en Gent, daarnaast werden de banden met SKF verbroken. De opvolger van Gunnar Engellau, Pehr G. Gyllenhammar, zette de expansie voort. Volvo zou in de ogen van Pehr G. Gyllenhammar een breed bedrijf moeten worden en werd dat ook. Onder andere olie en etenswaren werden aan het concern toegevoegd. Deze branchevreemde takken zouden de transportdelen van het merk mede moeten gaan financieren.

 

In 1974 nam het de personenwagendivisie van DAF over. Men produceerde nog tot het einde van de jaren zeventig DAF-modellen met een Volvo-naamplaatje. De als Volvo 343 gebouwde auto was een doorontwikkeling op de geplande DAF 77 (in sommige bronnen wordt verondersteld dat het de DAF 88 zou zijn).

 

De autofabrikant kampte in de jaren ’80 met een enigszins suf imago, met de 240 en de 740 als belangrijkste producten en men besloot te investeren in een sportievere auto. Dat resulteerde in de in 1991 geïntroduceerde Volvo 850, het duurste product uit het bestaan van het merk. Twee jaar later zou het in verhouding spotgoedkope product, de 240, uit productie gaan. Op 7 mei 1993 viel het doek voor de allerlaatste 240.

 

Volvo wordt overgenomen door Ford

In 1998 besloot de Zweedse autobouwer, als een betrekkelijk kleine speler op de markt voor personenauto’s maar als een belangrijke speler op de vrachtwagenmarkt, de personenwagendivisie te verkopen. Het Amerikaanse automerk Ford kocht het in 1999. De vrijgekomen fondsen werden aangewend door Volvo Trucks om Renault Trucks te kopen, nadat een geplande overname van Scania geen goedkeuring kreeg van de Europese Unie.

 

Eind 2008 kondigde Ford aan de toekomstplannen met Volvo te heroverwegen. Vanwege financiële overwegingen heeft Ford het Zweedse uiteindelijk in 2010 verkocht aan het chineese bedrijf Geely. Vanaf 1999 was Volvo Cars eigendom van de Ford Motor Company. Volvo viel onder Fords Premier Automotive Group (PAG). Ook Aston Martin was een onderdeel van deze PAG totdat het werd verkocht op 12 maart 2007, en Jaguar en Land Rover behoorden tot de PAG totdat Ford beide merken op 2 juni 2008 verkocht aan Tata.

 

Van Ford naar een het Chinese Geely

In 2008 zocht Ford een overnamekandidaat voor Volvo Cars, echter zowel BMW als Daimler AG haakten af. In september 2009 bevestigde Fords financieel directeur Lewis Booth dat Ford Volvo in de verkoop wilde doen. Eerder die maand had de Chinese autoproducent Geely laten weten interesse te hebben in de overname van het Zweedse automerk. In augustus 2010 werd de daadwerkelijke overname door Geely geëffectueerd. Het bedrijf betaalde 1,8 miljard dollar voor Volvo.

 

Veiligheid

Volvo staat bekend om zijn vele veiligheidsinnovaties door de jaren heen. Nog voor er door overheden belangrijke veiligheidseisen gesteld werden nam het merk het voortouw op het vlak van veiligheid. De bekendste veiligheidsuitrusting die is uitgevonden door het merk is de driepuntsgordel. De driepuntsgordel werd in 1959 uitgevonden door ingenieur Nils Bohlin, die werkzaam was bij de Zweedse autofabrikant. De driepuntsgordel wordt gezien als de belangrijkste veiligheidsdoorbraak in de autogeschiedenis, iemand die een veiligheidsgordel draag heeft 50% meer kans om te overleven dan iemand die geen gordel draagt. Alle huidige modellen van Volvo die getest zijn door EuroNCAP hebben 5-sterren behaald.

 Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant