MENU

Volvo 164

De Volvo 164 was een luxe auto, gebaseerd op de 140-serie van Volvo. Het model was voorzien van een chique front en een 3 liter-zescilindermotor (later met injectie) en had in de meeste auto’s lederen bekleding, een elektrisch schuifdak en stuurbekrachtiging. Het model werd geleverd van 1968 tot en met 1975, waarna het werd opgevolgd door de 260-serie.

 

Volvo 164

 

De geschiedenis van de Volvo 164

De 164 is ontworpen door Jan Wilsgaard, gebaseerd op de conceptauto P358 uit de jaren vijftig. De P358 had flinke V8-motor maar hier was in de jaren vijftig weinig vraag naar waarop Volvo besloot de auto niet in productie te nemen.

 

De 164 werd in 1968 gepresenteerd in een aangepaste vorm ten opzichte van de P358. De carrosserie was aangepast en de motor was een zes- in plaats van een acht-cilinder. In de 164 zie je duidelijk overeenkomsten met de 140-serie. Het grootste verschil zit in de neus en de motor.

 

Volvo 164 interieur

Interieur van de Volvo 164 met fraaie lederen bekleding.

 

Na in eerdere jaren wat kleine aanpassingen te hebben ondergaan, volgde in 1973 wat grotere ingrepen. Het front van de 164 kreeg een nieuwe grille en een rechte bumper. De achterlichten werden een stuk vergroot en het volledige dashboard werd vernieuwd. Wederom wer het stuur vernieuwd en de blower installatie had voortaan 10 uitgangen en kreeg voorbereid voor airconditioning. Qua veiligheid ging de 164 er ook op vooruit met rondom in de deuren extra beschermingsbalken.

 

In het laatste productiejaar van de 164 wordt de 200-serie langzaam aan al zichtbaar. De achtervering werd verbeterd en de handrem kwam tussen de voorstoelen. De voorstoelen en de achterbank werden gewijzigd en de laatste versie kreeg als optie elektrisch bedienbare ramen voor. De antenne werd in de voorruit geïntegreerd en de velgen kregen een kleine aanpassing.

 

A Luxurious Volvo 164 in Immaculate Condition, Full History Very Low Owners - SOLD!Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant