MENU

Volvo Duett

De Volvo Duett (PV445) werd gebouwd tussen 1953 en 1969 om te voldoen aan de vraag naar een ruimere auto dan de PV444. De naam Duett kwam voort uit Volvo’s gedachte om een auto te maken voor (kleine) ondernemers, die de auto zowel beroepsmatig als in hun vrije tijd konden gebruiken. Twee oplossingen in 1 auto dus en eigenlijk dus een ander woord voor “combi”. De auto had alleen twee voorstoelen en een grote laadruimte. Dankzij een eenvoudig te monteren achterbank ontstond er een tweede zitrij.

 

Volvo duett

Eerste versie van de Volvo Duett.

 

De Duett was eigenlijk de eerste stationwagen van Volvo en is het meest populair geworden onder de kleine ondernemers. Ook bij de Zweedse posterijen en telefoonmaatschappijen vond de auto gretig aftrek. De veelzijdige auto werd ontwikkeld door Ir. Erik Skogh van Volvo’s eigen ontwerpafdeling met gebruikmaking van de vormgeving en techniek van de Volvo PV444. Hierdoor was de auto betrouwbaar, goedkoop en makkelijk te onderhouden wat voor een bedrijfswagen uiteraard een pré is.

 

Een belangrijk verschil met de PV444 was dat voor de Duett een apart chassis ontwikkeld werd, terwijl de PV444 een zelfdragende carrosserie had. Het separate chassis van de Duett had als voordeel dat de auto erg sterk geconstrueerd was en een hoger laadvermogen had. Door dit aparte chassis was het ook mogelijk om een deel van de carrosserie te verwijderen zonder de sterkte van de auto in gevaar kwam, zodat er veel omgebouwd werden naar pick-up. Het separate chassis werd ook gebruikt om de zelfdragende carrosserie van een PV444 of 544 te versterken waardoor het mogelijk werd deze om te bouwen tot een cabriolet, omdat anders bij het verwijderen van het dak de sterkte van de monocoque werd aangetast.

 

Volvo duett

Nieuwe versie van de volvo Duett met voorruit uit 1 stuk.

 

De ontwikkeling van de Duett liep vrijwel parallel met die van de Volvo PV444 en 544. Toen in augustus 1958 de Volvo PV544 op de markt kwam als opvolger van de PV444, duurde het echter nog geruime tijd voordat ook de Duett een facelift kreeg. Pas na de fabrieksvakantie in zomer 1960 werd de auto aangepast met als meest in het oog lopend verschil een voorruit uit één geheel in plaats van een gedeelde ruit. Verder verschilde de nieuwe Duett zoveel van de oude dat hij een nieuwe typenaam kreeg: de P210. Hiermee werd vooruit gelopen op de nieuwe manier van typeaanduiding die men in de jaren zestig en zeventig bij Volvo ging hanteren zoals voor de Amazon: P121, P220 en P130.

 

Volvo P210 Duett two-tone walk aroundGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant