MENU

Volvo 850

De Volvo 850 is gemaakt als sedan (type 854) en stationwagen (type 855). De auto wer gebouwd tussen 1991 en 1997 en is nog steeds populair dankzij het tijdloze design en de duurzaamheid. Er zijn nog veel Volvo 850’s op de weg met kilometerstanden voorbij de 750.000 km.

 

Volvo 850

 

Midden jaren 80 had Volvo te maken met een imagoprobleem. Het begon een senioren merk te worden en daar wilde Volvo van af. Een moderne, veilige, én sportieve auto moest daar verandering in gaan brengen. Volvo heeft veel geld gestoken in het ontwerp, waardoor de Volvo 850 en zijn opvolgers een van de meest doorontwikkelde auto’s is in zijn klasse.

 

De Volvo 850 beschikt ondanks zijn hoekige lijnen over een goede aerodynamica. De estate-versie heeft lange, verticale achterlichten welke de volledige D-stijl bedekken, onder meer voor betere zichtbaarheid. Het was de eerste auto met dit type achterlichten en al snel werd dit ontwerpitem overgenomen door andere autofabrikanten.

 

De 850 heeft in het vooronder een dwarsgeplaatste 5 cilinder-motor met een inhoud van 2,0 tot 2,5 liter, met 10 of 20 kleppen, al dan niet voorzien van een turbo. Het vermogen van de diverse benzine varianten loopt uiteen van 126 tot 250 pk. De auto is ook geleverd met een door Volkswagen ontwikkelde 5 cilinder-TDI-dieselmotor met inhoud van 2,5 liter en 140 pk. Revolutionair was de relatief kleine versnellingsbak, die naast de motor tussen de voorwielen is geplaatst.

 

 

Volvo 850 T5R

Om de auto te promoten en het sportieve karakter te benadrukken had Volvo ook enkele 850’s geprepareerd voor het British Touring Car Championship. Veel techniek van deze raceauto is terug te vinden in het snelste model, de Volvo 850 R. De Volvo 850 was zelfs in zijn snelste uitvoering een discrete auto en was daarom populair bij het KLPD. De T5R kwam uit in een ‘cream yellow’ kleur in 1994 en ondanks of mede dankzij deze aparte kleur was het model direct een succes. De productiemodellen waren in de cream yellow kleur (2000 exemplaren) of in zwart (2500 exemplaren) leverbaar.

 

De auto was een enorm succes. Begin 1995 was de volledige beperkte serie al uitverkocht maar er bleef vraag naar deze bijzondere auto. Uiteindelijk besloot Volvo een tweede reeks van T-5R’s te produceren. Deels MY95 (760 auto’s) en een deels MY96 (1150 auto’s). De zeldzaamste T-5R is een groene sedan waarvan er slechts 329 werden geproduceerd. De groene estate heeft het hoogste productie nummer met 1582 exemplaren.

 

Volvo heeft veiligheid altijd al erg belangrijk gevonden, waardoor ook de 850 op dat gebied een uitblinker was, zeker in zijn tijd. Het was de eerste auto met airbags tegen zijwaartse impact, onderdeel van het zogenaamde Side Impact Protection System (SIPS). De veiligheidsgordels zijn zelfstellend en voorzien van een explosieve lading, die de gordels bij een aanrijding straktrekken.

 

In 1997 is de 850 opgefrist en verbeterd en is de typenaam gewijzigd in S70/V70 Classic, wat aansloot op de nieuwe serie typebenamingen van Volvo. De meest in het oog springende veranderingen bij deze vernieuwing zijn het nieuwe dashboard, de meer aflopende motorkap en koplampen (overgenomen van de C70) en de volledig in kleur meegespoten bumpers en nieuwe achterlichten. Daarnaast zijn ook talrijke onderhuidse wijzigingen doorgevoerd. Zo weegt de S70/V70 ongeveer 65 kg meer dan de 850, onder meer vanwege versterkte deuren en andere veiligheidsverbeteringen. Volgens liefhebbers is de S70 / V70 Classic de laatste ‘echte’ Volvo die is gemaakt. Bij Volvo Nederland worden deze types 870 genoemd.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant