MENU

Volvo Amazon

Het ontwerp van de Volvo Amazon kwam van de hand van Jan Wilsgaard en werd getoond aan het publiek op 1 september 1956, maar de levering volgde pas in maart 1957. De Amazon moest de opvolger worden van de populaire Volvo PV444, maar bleek daarvoor te duur. De PV444 had een reputatie als goedkope “volksauto” en werd daarom vervangen door een “tussenmodel”, de PV544. In oktober 1965 verscheen de “Favorit”, een “uitgeklede versie” van de Amazon, die uiteindelijk alsnog de PV544 zou vervangen.

 

Volvo Amazon

Volvo Amazon

 

Veiligheid stond (en staat nog altijd) hoog in het vaandel bij Volvo en de Amazon was, samen met de PV544, een van de eerste auto’s die standaard geleverd werd met 3-puntsveiligheidsgordels en een bekleed dashboard. De Amazon staat bekend als betrouwbaar en sterk. De productie werd beëindigd in 1970 en het model werd opgevolgd door de Volvo 140-serie. Vanaf 1961 werden mechanische delen van de Amazon, zoals motor, versnellingsbak en assen, alsmede de gemodificeerde bodemplaat, gebruikt voor het sportmodel van Volvo, de Volvo P1800.

 

Volvo Amazon interieur

Interieur van de Volvo Amazon

 

Volvo gebruikte op de Zweedse thuismarkt aanvankelijk de aanduiding Amason en wilde de exportversie Amazon noemen. Omdat de Duitse bromfietsenfabrikant Kreidler de naam Amazone al had geregistreerd, mocht Volvo de naam buiten Scandinavië niet gebruiken. De auto’s, die bestemd waren voor de export, werden daarom officieel door de fabriek aangeduid met drie model-nummers, P120, P130 en P220, die leverbaar waren in 4 verschillende uitvoering-nummers, 121, 122S, 123GT en ‘Favorit’. In de praktijk bleken de bovenstaande typeaanduidingen omslachtig en werden deze auto’s door het publiek wereldwijd gewoon resp. Amazon en Amazon Kombi genoemd, de “rechten” van Kreidler ten spijt.

 

Volvo Amazone met 1,2 miljoen km op de teller

Een Amazon met klokje rond plus een beetje


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant