MENU

De herrezen Lamborghini LP 500

Vrijdag 1 oktober 2021 om 17:06 door klassiekerweb

Lamborghini weet wederom het wereldwijde autonieuws te halen. Lanceerde het Italiaanse supercar merk onlangs nog de nieuwe Countach, nu wordt de klassieke Countach LP 500 aan de wereld getoond. Het maar liefst vijftig jaar oude prototype is dankzij Lamborghini Polo Storico weer in volle glorie te bewonderen.

 

Gerelateerd model

Lamborghini Countach

Countach

Het was 1971 toen Lamborghini op de Autosalon van Genève de Countach LP 500 introduceerde en het was meteen het gesprek van dag. Publiek en pers waren onder de indruk van de extreme wigvormige supercar met de bijzondere vleugeldeuren en de in de lengte achterin geplaatste V12 krachtbron. Echter kon het model nog niet besteld worden want het was – hoewel indrukwekkend – slechts een prototype. Het wigvormige design was iets wat in de jaren ’70 vaker werd toegepast en zorgde voor extreme modellen van onder andere Maserati, Lotus, Lancia, De Tomaso en DeLorean.

 

Toen Lamborghini merkte hoe enthousiast het model werd ontvangen, besloot het om de LP 500 in een testprogramma te zetten waarbij een belangrijk testonderdeel de koeling van de reusachtige V12 was. Tijdens dit testprogramma werd het ontwerp van Marcello Gandini met steeds meer luchtinlaten en koelsleuven verrijkt om de V12 bij elke prestatie op temperatuur te kunnen houden. Het mocht niet baten want het enorme blok wist de tests niet te doorstaan en Lamborghini besloot het blok te vervangen door een 3,9 liter die ook in de Miura werd gebruikt. Nu dit cruciale onderdeel geen stand wist te houden, eindigde de LP500 in een achteraf nogal zinloze crashtest op een stevige muur. De volgende modellen zouden namelijk worden opgetrokken uit een buizenframe in plaats van het zelfdragende chassis waar de LP500 op gebouwd was.

 
archiefbeeld Lamborghini Countach LP 500
 


 

50 jaar verder met nieuwe technologie

Money talks want het is te danken aan een Lamborghini-verzamelaar met knaken dat de LP 500 weer tot leven is gewekt. Lamborghini heeft hier ruim 4 jaar over gedaan waarbij er flink in de archiefkasten gedoken moest worden om zoveel mogelijk informatie van vroeger boven de draaibank te krijgen. Op basis van deze informatie en een scan van een chassis van een LP400-model. Ook werd de hulp ingeschakeld van PPG voor de originele kleurcode van de lak en mocht Pirelli het nogal exotische maatje banden reproduceren.
 

lamborghini countach LP 500 achterzijde


 

LP 500 van onschatbare waarde

Lamborghini zegt ruim 25.000 manuren in de reproductie van de LP 500 te hebben gestopt. De rekening is bij de enthousiaste verzamelaar neergelegd die deze waarschijnlijk lachend betaald heeft. Nu maar hopen dat dit bijzondere project niet ergens in een kelder verdwijnt maar ook te zien is op autoshows en misschien zelfs op circuits of de hill run op GoodWood.


Ook interessant


Gerelateerde merken