MENU

De Tomaso Pantera’s, je ziet ze te weinig.

Dinsdag 1 juli 2014 om 12:45 door Frank

Het is een steeds zeldzamer wordende Italiaan. Dit zal alles te maken hebben met het feit dat er in de 25 jaar dat de auto geproduceerd werd, slechts iets meer dan 7000 van zijn gebouwd, 7260 om precies te zijn. En dat terwijl het toch wel een bijzondere verschijning is die ook betaalbaar is voor de liefhebber met wat minder diepe zakken. Nog wel. Want de Pantera wordt door kenners al jaren gezien als een ondergewaardeerde auto. Vooral de eerste versies zijn meer en meer gewild onder verzamelaars.

 

De Tomaso Pantera

De Tomaso Pantera.

 

Deze Pantera werd in samenwerking met Ford ontworpen om te concurreren met de Corvette van GM. Ford nam daarom het Italiaanse designhuis Ghia over. De auto werd door de Nederlander Tom Tjaarda ontworpen rondom de nieuwe in de lengterichting geplaatste Cleveland motor van Ford. Dit was een dikke 5,7 liter V8 met een vermogen van 330 PK die via een speciale “ZF” versnellingsbak deze krachten naar de achterwielen bracht.

 

1972 De Tomaso Pantera interieur

Het Italiaanse interieur van de Pantera.

 

Wanneer je in de Pantera stapt, bestaat er geen twijfel dat het een Italiaan is. Het interieur is met zorg en oog voor detail ontworpen en heeft een hoog percentage leer. Daarnaast heeft de Pantera een korte zit, aangezien de gemiddelde Italiaan nu een maal wat centimeters korter is dan de gemiddelde Nederlander.

 

Het chassis werd ontworpen door Gian Paolo Dallara. De eerste Pantera’s sprintten in 6,5 seconden naar de 100 km/u en de topsnelheid lag op 240 kilometer per uur. De eerste versies van de auto waren echter niet erg betrouwbaar en wilden nog wel eens oververhit raken. Ondanks talloze upgrades en aanpassingen die eigenaren gratis konden laten uitvoeren, werd de Pantera nooit een succes. In 1973 beëindigde Ford de samenwerking en ging De Tomaso als zelfstandig merk verder.

 

detomaso GT5 S 1989

De Tomaso GT5 S uit 1989.

 

De Tomaso liet zich niet uit het veld slaan en kwam datzelfde jaar nog met de Pantera GT5 S. Dit model had een 350 PK sterke V8 en haalde al in 5,6 seconden de 100. Door de verhuizing naar een kleiner pand in Modena, werden er minder auto’s geproduceerd. Toch werd de Pantera nog tot in 1996 geleverd. In 1991 kreeg de auto nog een facelift en werd de motor vervangen door een 4,9 liter Ford V8 die 305 PK leverde. Van deze versie werden er slechts 38 geproduceerd voordat in 1996 het model werd vervangen door de Guara.

 

Forza Friday: The Totally Original and Modified De Tomaso Pantera Revealed ( Part 1)
nog origineel, de andere niet helemaal meer…

 

Ik heb er een keer eentje zien (en horen!) rijden in Engeland, maar verder zie ik ze eigenlijk alleen op events en concours en kom ik ze in het wild weinig tegen. Te weinig.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*