MENU

De Tomaso

De Tomaso is een Italiaans sportwagenmerk. Het bedrijf heeft een tijdje geen auto’s meer gemaakt, maar bracht midden 2011 weer drie nieuwe modellen op de markt.

 

The Beautiful History of De Tomaso - /DRIVEN

 
Het bedrijf is opgericht door de Argentijn Alejandro de Tomaso (Buenos Aires, 10 juli 1928 – 21 mei 2003). De Argentijnse vlag maakt dan ook deel uit van het logo van De Tomaso. Het symbool in het logo is het brandmerk zoals dat werd gebruikt op de ranch waar Alejandro opgroeide.

 

Op 27-jarige leeftijd arriveerde de Argentijnse ex-Formule 1 coureur Alejandro De Tomaso in het Italiaanse Modena. Hij racete in de jaren 1955 en 1956 in een Maserati racewagen met een OSCA-motor. In 1959 startte hij, gefinancierd door zijn nieuwe liefde, een autofabriek in Alberato, een buitenwijk van Modena. Deze fabriek stond slechts een paar kilometer van de huidige fabriek. De eerste auto die daar van de band rolde, was een sportwagen, de Vallelunga. Deze auto werd ontworpen door Ghia en was voorzien van de 1,5-liter motor uit de Ford Cortina.

 

Daarna kwam de Mangusta, ontworpen door Giorgetto Giugiaro, met een Ford V8. Ford opende de weg naar Amerika toen het 80 procent van de aandelen overnam.

 

Hierop volgde de Deauville, eerder een luxe wagen, en vervolgens het succesvolste en bekendste model, de Pantera, ontworpen door de Amerikaan Tom Tjaarda. De Pantera wordt sinds begin jaren negentig niet meer gemaakt. Er is een groot aantal versies van de Pantera uitgekomen.

 

Tomaso Pantera GT5

De Tomaso Pantera GTS

 

Daarop volgde de Longchamp. In de jaren zeventig nam De Tomaso Maserati over van Citroën en is, nadat Maserati weer was overgenomen door het Fiatconcern, enige jaren een onafhankelijke bouwer van Italiaanse sportwagens geweest.

 

Tussen 1993 en 2004 heeft het Italiaanse merk nog één model geassembleerd, de Guarà, die in Spyder-, Barchetta- en coupéversie kon worden besteld. Gedurende enkele jaren werd in de fabriek tevens de Russische UAZ Simbir gebouwd.

 

Tomaso Guarà

Het laatste model van De Tomaso, de Guarà, die van 1993 tot 2004 werd gebouwd.

 

In de tussentijd heeft De Tomaso aan een nieuw logo gewerkt en wilde het zijn merk weer een tweede leven inblazen. Pas in maart 2011 presenteerde het merk weer een model op de Autosalon van Genève, een SUV. De auto heet de Deauville, naar het gelijknamige eerdere model. Het bedrijf kondigde ook aan in november 2011 de nieuwe Pantera op de markt te willen brengen. Daarna volgt een tot nu toe nog onbekend model. Begin juli 2012 werd het bedrijf echter failliet verklaard.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant