MENU

De Tomaso Pantera

De De Tomaso Pantera, de auto waarvan het verhaal gaat dat hij is beschoten door Elvis Presley. Een auto die door kenners wordt gezien als een zeer ondergewaardeerd model dat zijn echte waarde nog moet gaan krijgen. De bouwkwaliteit was weliswaar niet fantastisch en de modellen wilden het nog wel eens warm krijgen, maar de Amerikaanse V8 middenmotor in combinatie met het Italiaanse design maakt een hoop goed. En daarbij kwam de prijs. Het was een supercar die voor veel mensen meer binnen het budget ligt dan de bekende grote merken. Bovendien deed Ford er alles aan om de mankementen op te lossen. Eigenaren konden langs bij de garage en dan werden deze upgrades gratis uitgevoerd.

 

DeTomaso Pantera 1971

 

De Pantera was de opvolger van de Mangusta en is het bekendste model van De Tomaso. Het model kwam in 1971 op de markt met een 351 Cleveland Ford V8 en een laag, wigvormig lichaam ontworpen door Ghia. Dankzij een overeenkomst met Ford, verkocht De Tomaso de Pantera in de Verenigde Staten via Lincoln en Mercury dealers. Tussen 1971 en 1973 werden er 6.128 Panteras in Modena geproduceerd. De oliecrisis van 1973 en andere factoren dwongen Ford om de Pantera samenwerking met De Tomaso te beëindigen in 1973.

 

De Tomaso Pantera

De Tomaso Pantera.

 

Tijdens de late jaren zeventig en tachtig werd de productie van de Pantera in afgeslankte vorm voortgezet met minder dan 100 auto’s per jaar. Vanaf dit moment werden de auto’s ook nog grotendeels met de hand gebouwd.

 

detomaso pantera dashboard

 

pantera dashboard

 

In 1980 werd de Pantera GT5 geïntroduceerd, dit model had een meer luxueus interieur, betere remmen, veel grotere wielen en banden en een fiberglass body kit bestaat uit een voorspoiler , wielkasten en side skirts. Later volgde er ook nog een GT5-S die de GT5 verving.

 

Richting de jaren tachtig werden de modellen meer aangekleed met andere velgen en bodykits en achtervleugels, maar de originele eerste versies blijven toch wel de mooiste. Het is geen auto voor de langere Nederlander want het is al snel behoorlijk krap voorin.

 

Elvis had overigens ruzie met een vriend en wilde met rokende banden wegrijden om zijn punt te maken. Toen de auto echter niet wilde starten, raakte hij zo geïrriteerd dat hij een kogel in de deur schoot.

 

1971 De Tomaso Pantera - Jay Leno's Garage

Jay Leno over de DeTomaso Pantera.


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant