MENU

Le Tour de Klassieke Volgauto’s

Dinsdag 8 juli 2014 om 19:03 door Frank

We zouden het door het oranjegeweld bijna vergeten maar de Tour de France is weer begonnen! Tegenwoordig is het normaal om de Tour de France buiten Frankrijk te starten, maar dit terzijde. We gaan het hier natuurlijk niet hebben over verzetten, rode lantaarns, demarrages en mannen die “aan het elastiek hangen”. Mogen wij dat zeggen? Ja, dat mogen wij zeggen! We kijken liever eens naar wat oudere edities van de Tour. Niet omdat we zo dol zijn op wielrennen maar om te zien wat er in die tijd zoal meereed met de renners. We hebben het dan uiteraard over de volgauto’s.

 

oude beelden Tour de France

Klassieke beelden van de Tour met klassieke volgauto’s.

 

volgauto's tour de france

Klassieke beelden van de Tour met klassieke volgauto’s.

 

Peugeot, Renault en Citroën waren hier natuurlijk goed vertegenwoordigd en maakten er vele jaren een Frans onderonsje van. Begin jaren zeventig was er de opvallende volgauto van Eddie Merckx: een oranje Volvo 240 van Molteni.

 

Volvo 240 Molteni Tour de France

De oranje Volvo 240 van de Molteni-ploeg.

 

Overigens hadden de klassieke volgauto’s het in die tijd wel een stuk zwaarder. Niet dat de bergen vroeger steiler waren, maar de afstand van de Tour was vroeger een stuk langer en is door de jaren heen alleen maar korter geworden. Van bijna 6000 km in 1926 naar nog geen 4000 km dit jaar. Daarnaast was het materiaal destijds ook behoorlijk wat zwaarder want siliconen en koolstofvezel was er in die tijd nog niet. Er stond dus een hoop zwaar metaal op het dak.

 

grafiek afstand tour de france

Ontwikkeling afstand Tour de France.

 

A Sunday in Hell (1976)

 

Een mooie documentaire om te kijken is “A sunday in hell”. Voor Tour-liefhebbers maar ook voor liefhebbers van oldtimers want er rijdt veel mee en er staat ook veel geparkeerd langs de kant van de weg.

 

Misschien kijken we nog wel een paar etappes, maar ons hard zal niet sneller gaan kloppen van de moderne Skoda’s die tegenwoordig meerijden.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*