MENU

Abarth

Abarth is een Italiaans automerk opgericht door Carlo Abarth (1908-1979). Carlo Abarth was auto-ontwerper maar was eerst actief in de motorracerij.

 

 

Geschiedenis van Abarth

blank
Carlo Abarth had de Italiaanse nationaliteit, maar werd in Oostenrijk geboren. Voor de Eerste Wereldoorlog was hij actief in motorraces. Hij won in die tijd een weddenschap door sneller van Oostende naar Wenen te rijden dan de beroemde Oriënt Expres. Na de oorlog vestigde hij zich in Merano,Italië, waar zijn voorouders vandaan kwamen.

 

Abarth leerde Tazio Nuvolari en de familievriend Ferry Porsche kennen en richtte samen met ingenieur Rudolf Hruska en Piero Dusio de Compagnia Industriale Sportiva Italia (CIS Italia, later Cisitalia) op, met het Italiaanse agentschap Porsche Konstruktionen (1943). Het eerste resultaat van deze samenwerking was het tamelijk mislukte Tipo 360 F1-prototype. Het CIS Italia-project eindigde toen Dusio naar Argentinië verhuisde in 1949.

 

In datzelfde jaar wer het bedrijf Abarth & C. opgericht samen met Cisitalia-coureur Guido Scagliarini in Bologna, met zijn astrologische teken, de schorpioen, als bedrijfslogo. In hetzelfde jaar verhuisde Abarth & Co naar Turijn. Gefinancierd door Scagliarini’s vader Armando Scagliarini, maakte het bedrijf racewagens en werd het een belangrijke leverancier van hoogwaardige uitlaatpijpen, die nog steeds in productie zijn onder de naam Abarth. Op 20 oktober 1965 vestigde Abarth persoonlijk verschillende snelheidsrecords op het Autodromo Nazionale Monza.

 

Hij verkocht het bedrijf op 31 juli 1971 aan Fiat, hoewel hij het gedurende een periode bleef leiden als CEO. Later verhuisde hij terug naar Wenen, Oostenrijk, waar hij in 1979 stierf.

 

Abarth 1500 Biposto 1953

De 1500 Biposto uit 1953 met de karakteristieke derde koplamp in het midden

 

Abarth 205 A Berlinetta Vignale 1950-

Een 205 A Berlinetta Vignale uit 1950.

 

Er volgden opvoersets voor Fiat en al heel gauw bouwde de fabriek complete auto’s, zoals de Fiat 600. Van deze auto werden de motoren tot 65 pk opgevoerd. Interessanter waren echter de sport- en luxewagens die als Abarths op de markt werden gebracht. het is ondoenlijk alle modellen te noemen; het zijn er simpelweg te veel. In 1964, bijvoorbeeld, werden niet minder dan 22 verschillende typen ontwikkeld, van de Abarth Fiat 595 tot een 2.0-liter Abarth Simca. Dit was een aluminium coupé op het onderstel van een Simca 1000. De motor had twee bovenliggende nokkenassen en twee dubbele Weber-carburateurs. Het gewicht was 665 kg en de topsnelheid bedroeg maar liefst 270 km/h. Een andere wagen uit 1964 was de Bialbero 1000, een Fiat 600, maar met een 104 pk motor met twee nokkenassen en een compressieverhouding van 10,8:1.

 

Het merk bouwde ook zijn eigen motoren. In 1968 ontwierp hij een 3,0 liter V8-motor met vier nokkenassen, vier dubbele Webers en een dubbele ontsteking. De motor leverde een vermogen van 350 PK.

 

Het verbeteren van records was meer dan een goede reclame voor de autofabrikant; het was zijn grootste hobby. Op 21 oktober 1965 verbeterde hij het record voor een monoposto met een 1,0 litermotor. Het was het honderdste record voor de firma.

 

Abarth Monoposto 1960

Abarth Monoposto 1960.

 

In 1971 verkocht Abarth zijn bedrijf aan Fiat, waarop Aurelio Lampredi, die beroemd was geworden door zijn werk voor Ferrari, de leiding over de 250 man sterke fabriek kreeg. Carlo Abarth trok zich in Oostenrijk terug, waar hij op 24 november 1979, amper twee maanden na zijn derde huwelijk, overleed.

 

De naam van dit iconische merk is zeker niet vergeten. Bij races voor historische auto’s staan deze wagens vaak nog altijd op de eerste startrij en ook nu kan de fabriek een Fiat 500-Abarth aanbieden. Sinds 2008 worden er in Nederland weer nieuwe auto’s onder de merknaam geleverd in Nederland. Doordat de basis van de nieuwe auto’s afkomstig is van standaard Fiat modellen, zijn de nieuwe Abarth’s in Nederland als Fiat geregistreerd op kenteken. Het merk heeft echter wel zijn eigen (beperkte) dealer-netwerk; een Abarth wordt standaard niet verkocht bij een Fiat dealer.

 

Speed, Love and Pure Art -Abarth Museum Lier - ENG/GER SUBS

Abarth Museum in Lier


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant