MENU

De vergeten showroom in Kolding

Woensdag 19 november 2014 om 09:54 door Frank

Vandaag doen we even een virtueel bezoekje aan Kolding in Denemarken. Voor sommigen, en dan in het bijzonder Fiat-liefhebbers, zal dit geen nieuws zijn, maar wij kenden dit verhaal nog niet.

 

dealer jens sorenson fiat

De showroom in Kolding

 

Naast Legoland is er nog iets moois om te bekijken in Denemarken en dat staat in Kolding: Een sprookjesachtige Fiat-wereld aan een van de doorgaande wegen in het stadje. Wanneer je rijdt op de Vonsildvej en langs nummer 17 komt, trap je spontaan op je rem. De showroom van gesloten Fiat-dealer Jens Sorenson staat bomvol klassiekers! Een rode auto Bianchina Transformabile, een Fiat 600 in mint groen, een oranje Fiat 128 3p, een Fiat 500 C Topolino. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er staan er meer dan 200! Lang niet alleen Fiats overigens, we zien ook oude Renaults, Audi’s en Lancia’s. Het filmpje staat al even online dus we hebben geen idee of de showroom inmiddels leeg is. We hopen van wel en dat deze mooie exemplaren inmiddels hun kilometers aan het maken zijn.

 

autobianchi denemarken dealer

Rode auto Bianchina Transformabile

 

In 1981 moest de dealer zijn deuren noodgedwongen sluiten. Het is te danken aan de koppigheid van de vader Jens Sorensen dat de auto’s er nog staan. De man werkte jaren in zijn eentje in het pand omdat hij weigerde zich in de schulden te steken, maar ook niet bereid was om zijn zaak te sluiten. Uiteindelijk koos zijn vader, gedwongen door Fiat, om door te gaan met de verkoop van Iveco-trucks en de auto’s bleven op deze lokatie staan. Zijn vader is inmiddels overleden en zoon Kjeld was inmiddels begonnen de auto’s te verkopen, maar dit ging eigenlijk alleen via mond tot mond reclame. Dat zal inmiddels wel een aardige vlucht genomen hebben, want zijn Deense schatkamer heeft door de jaren heen al aardig de pers gehaald. Zeker toen bekend werd dat er echt bijzondere exemplaren staan die volledig origineel waren en met weinig kilometers op de teller. Er stonden aardig wat Fiat 127’s met tien tot dertig kilometer op de teller en het plastic nog op de stoelen.

 

fiat plastic op stoelen dealer denemarken

Het plastic nog op de stoelen

 

fiat rijtje klassiekers

 

rijtje fiats denemarken

 

Inmiddels is er voor liefhebbers in Denemarken die zo’n pareltje op de kop willen tikken wel een probleem bij gekomen. Veel van de klassiekers die er staan hebben nog nooit een kenteken gehad. Door nieuwe regelgeving is het niet mogelijk om dit soort auto’s nog op kenteken te zetten. Dit heeft weer te maken met nieuwe wetgeving met betrekking tot emissie. Het zijn nu eenmaal geen moderne schone auto’s. Dit zou dus betekenen dat als je er eentje aanschaft, je er vervolgens niet in kunt rijden en je gedwongen bent om je nieuwe oldtimer op een trailer mee naar huis te nemen.

 

Vergessenes Autohaus; 4 Filme mit Kommentar

De gesloten showroom in Kolding

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*