MENU

Maserati Shamal

De Maserati Shamal (Tipo 339) is een compacte tweedeurs coupé die in 1989 op de markt kwam. De Shamal is vernoemd naar de warme wind die blaast door grote delen van Mesopotamië. Ontworpen door Marcello Gandini, die beroemd is geworden door onder andere het ontwerp van de Lamborghini Countach en de Lamborghini Miura.

 

Maserati Shamal

Maserati Shamal

 

In het interieur, de deuren, de de carrosserie zie je duidelijk de sterke verwantschap met de biturbo. De hand van Gandini zie je vooral in het hoekige profiel aan het achterwiel wat gelijkenis vertoond met de Lamborghini Countach en wat hij ook toepaste op de Quattroporte IV. De B-stijl fungeert als roll bar en is altijd in zwart uitgevoerd wat een opvallend kenmerk van de Shamal is. Op deze zwarte B-stijl is ook de naam van het model te vinden.

 

Maserati Shamal

 

Het interieur van deze temperamentvolle Italiaan heeft mooie leren sportzetels, airconditioning en uiteraard het kenmerkende Maserati klokje midden op het dashboard dat de nodige houtaccenten heeft. De auto moest zowel power als comfort bieden maar was wel minder luxe uitgerust dan de Ghibli II.

 

Maserati Shamal motor

Het 3,2 liter V8 blok ligt voorin en heeft twee turbo’s, DOHC en 32 kleppen waar zo’n 326 PK uit voort komt. Die 326 PK lanceren de Shamal in 5,3 seconden naar de honderd en zijn pas volledig in hun sas bij 270 km/u. Een handbak met zes versnellingen zorgt voor de overbrenging en de auto heeft variabel in te stellen vering die elk wiel aanpast afhankelijk van het wegdek en het gewenste comfort. De Shamal werd geproduceerd tot eind 1996 en er zijn er uiteindelijk slechts 369 van gemaakt. Tegenwoordig is dit model er eentje voor in de exclusievere verzamelingen van liefhebbers. Je zult er niet snel eentje op de openbare weg zien;

 

Maserati Shamal (1991) Walk AroundGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant