MENU

Maserati Kyalami

De Maserati Kyalami (Tipo AM129) werd gebouwd tussen 1976 en 1983. Voor de oorsprong van de Maserati Kyalami moeten we terug naar 1972.

 

maserati kyalami

Kyalami

 

In 1972 werd op de Autosalon van Turijn de ‘Longchamp’, een twee-deurs coupe, en de ‘Deauville’, een vierdeurs sedan getoond door DeTomaso Automobili. In 1974 zat Citroën, de toenmalige eigenaar van Maserati, in zwaar weer en zette het bedrijf te koop.

 

In 1975 kocht DeTomaso het merk Maserati. De DeTomaso Longchamp verkocht niet erg goed en het merk was wanhopig op zoek naar een nieuw vlaggenschip voor het Maserati merk om snel op de markt te brengen. Maserati zelf had hier geen geld voor en dus week DeTomaso uit naar een design studio in Turijn waar hij een nieuwe versie van de Longchamp liet ontwerpen: de Kyalami.

 

De Kyalami luidde tegelijkertijd het einde en het begin van een tijdperk in. Het was de laatste Maserati coupé uitgerust met de illustere V8-motor en het was de eerste die werd ontwikkeld onder de nieuwe eigenaar van Alejandro De Tomaso. De Ford-Cleveland V8 werd verwijderd ten gunste van Maserati’s eigen V8 met 265 PK (125 stuks) of 280 PK (75 stuks) en het originele ontwerp van Tom Tjaarda, die bij Ghia werkte, werd elegant herwerkt door Frua.

 

maserati Kyalami interieur

Interieur Kyalami

 

In 1976 kwam de Kyalami, in tegenstelling tot veel andere Maserati modellen niet vernoemd naar een wind, op de markt. Dit model is vernoemd naar een van ‘s werelds grote racebanen: Kyalami in Zuid-Afrika , waar in 1967 een Maserati de Zuid-Afrikaanse Grand Prix won. Van deze Kyalami zijn er slechts 200 gebouwd.

 

MASERATI KYALAMI 1978 - Test drive in top gear - V8 Engine sound | SCC TVGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant