MENU

Maserati Khamsin

De Maserati Khamsin (Tipo AM120) werd geïntroduceerd in de herfst van 1972 tijdens de autoshow van Turijn als een Bertone prototype. Het jaar erna stond de Khamsin op de autoshow van Parijs met een Maserati badge erop.

 

Het model is vernoemd naar de hete Noord-Afrikaanse woestijnwind die door Egypte en Libië waait. De Khamsin was een opmerkelijk voertuig, het was niet alleen het laatste werk van Giulio Alfieri als hoofd van de technische afdeling van Maserati, het was ook Maserati’s eerste in serie geproduceerde auto die door Bertone werd ontworpen.

 

Maserati Khamsin

Maserati Khamsin

 

Productie startte in 1974 en de 1635 kilo wegende Italiaan werd geleverd met een 320 PK sterke 4,9 liter V8 onder de motorkap die alle power naar de achterwielen stuurde. Dit resulteerde in een topsnelheid van 270 km/u. De carrosserie van de Khamsin had veel weg van een plattere en lagere Ghibli, ook een ontwerp van Bertone.

 

interieur maserati Khamsin

foto: maserati.com

Interieur Maserati Khamsin

 

Maserati Khamsin achterzijde

De bijzonder glazen achterzijde

 

Bijzonderheden aan de Maserati Khamsin

Heet model had een aantal bijzonderheden zoals DIRAVI variabele stuurbekrachtiging, voor extra hulp bij het inparkeren. Dit was een erfenisje van Citroën. Het glazen achterpaneel tussen de achterlichten zorgde voor beter zicht naar achteren. Andere innovaties voor die tijd waren hydraulische stoelen en een verstelbaar stuur. Standaard had de Khamsin airconditioning.

 

Er werden slechts 430 exemplaren van de Khamsin gebouwd. De traditionele Gran Turismo-configuratie van het model, een grote sportwagen met voorin geplaatste motor en achterwielaandrijving, luidde het einde in van een tijdperk dat pas eind jaren negentig zou terugkeren met de 3200GT.

 

1975 Maserati Khamsin - Jay Leno's GarageGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant